Opinie: Ik geloof nog in een ‘Stem vrouw’-campagne

De oproep van vrouwenorganisaties kon An Goovaerts, chef nieuws van de krant De Morgen, niet overtuigen (DM 22/5).

Onze nationale secretaris, Vera Claes, reageerde in een mail op haar opiniestuk. Dit werd in De Morgen van 23 mei opgenomen.

Beste mevrouw Goovaerts,

Dag An,

Zal ik je iets bekennen? Ik stem zondag op een man. Meer zelfs, het zou goed kunnen dat ik op meer dan één man stem. Het moet dan wel een capabele zijn. En een feminist. Zo iemand dus die gelooft in gelijke kansen tussen vrouwen en mannen, die daarenboven ook dicht bij de mensen staat, weet wat er leeft, oog heeft voor sociale onrechtvaardigheid, iemand die – zoals ik – vindt dat de wachtlijsten in de kinderopvang een schande zijn. En daarnaast – want ik geef graag veel voorkeurstemmen – zal ik op heel wat vrouwen stemmen. Omdat ze capabel zijn. En feminist. Het is je ongetwijfeld ook al opgevallen dat het discours over de ondervertegenwoordiging van vrouwen op allerlei beleidsniveaus vaak neerkomt op een rondje ‘we willen wel maar we vinden geen vrouwen met kwaliteiten’? Alsof al die 100 procent mannelijke raden van bestuur uitsluitend uit capabele mannen bestaan.

Quota

Je vraagt je af waarom je nog voor vrouwen zou stemmen, want deze ‘Stem vrouw’-actie kan je niet overtuigen. Je geeft in je stuk zelf al een aantal argumenten: 50 procent vrouwen die 43 procent van de stemmen binnenhalen, hun ondervertegenwoordiging aan de top van de partijen, het feit dat ze minder geld krijgen om campagne te voeren… Ik geloof nog in een ‘Stem vrouw’-campagne. Ik vind het na al die jaren van actie voeren nog altijd belangrijk om kiezers op te roepen om voor vrouwen te stemmen. Omdat we er ondanks de quotawetten nog niet zijn. Omdat ik de vrouwelijke talenten wil aanmoedigen. Omdat ik politica’s nog meer zichtbaar wil maken. Omdat ze – met uitzondering van de sp.a, waar er meer vrouwelijke dan mannelijke lijsttrekkers zijn – nog maar 1/3de van de kop van de kieslijsten innemen. Toegegeven, drie oude dino’s met een oorbel die oproepen om voor vrouwen te stemmen, het is geen fraai gezicht. Eerder dan tragikomisch vind ik het komisch, temeer omdat deze heren symbool staan voor een tijd waarin vrouwelijke politici nog meewarig werden bekeken en de excuustruzen nog deel uitmaakten van de dagelijkse politiek. Ik heb het nog meegemaakt dat mannen de zaal verlieten als een vrouw tijdens een congres het spreekgestoelte innam, omdat ze vonden dat de vrouwen toch niets te vertellen hadden. Gelukkig zijn die tijden veranderd.

Regeringsvorming

De ‘Stem vrouw’-campagne die nu gevoerd wordt, is breed gedragen en ondertekend door bijna alle partijvoorzitters. Het engagement dat zij hiermee aangaan, zal na zondag terug op tafel komen bij de regeringsvormingen. Alleen al daarom heeft ze haar nut. Over de uitwerking van de campagne kunnen de meningen verschillen, over de essentie en het belang van de oproep zijn we het hopelijk eens. Ik neem jouw stem voor een vrouw dan ook heel serieus. Hopelijk wordt het er zelfs meer dan één.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.