Opinie: “Als alle vrouwen hoeren zijn…”

Normaal zouden we er geen woord aan besteden, om de man niet interessanter te maken dan hij zichzelf al vindt, maar het interview met Jeff Hoeyberghs (4 pagina’s!) in het laatste nummer van P-Magazine, doet een aantal onder ons met terechte verontwaardiging in de pen kruipen en besluiten dat P-magazine in de toekomst beter met een waarschuwing verkocht kan worden: “Dit blad lezen kan uw mentale gezondheid ernstig schaden: de blootstelling aan seksistische nonsens heeft een negatieve invloed op uw professioneel, familiaal en liefdesleven.”

3 035 in 2012. Meer dan 8 per dag. Het aantal geregistreerde verkrachtingen blijft hallucinant hoog. En dat is slechts het topje van de ijsberg, want 90% van de seksuele misdrijven wordt niet eens aangegeven. Daarnaast werden er in 2012 meer dan 41 000 gevallen van partnergeweld geregistreerd.  Op dezelfde dag  dat deze cijfers  bekend gemaakt worden, pakt P-Magazine uit met op de cover: “Alle vrouwen zijn hoeren”.

Na “Femme de la rue” was er terecht collectieve verontwaardiging over het seksisme en de intimidatie waaraan vrouwen in de Brusselse straten blootgesteld  worden. Allerhande verklaringen werden aangevoerd: sociale achterstelling, cultuur, geloof, etc… Maar seksisme doet zich voor in alle lagen van de bevolking en in alle aspecten van het leven. Hoe had dat beter bewezen kunnen worden dan met de publicatie van de onzin van een hoogopgeleide blanke Belgische man?

De media spelen een niet te onder schatten rol bij allerlei diepgewortelde stereotype opvattingen over vrouwen. Zijn dergelijke opvattingen gevaarlijk? In een ideale wereld niet. Helaas leven we niet in een ideale wereld en worden vrouwen ook vandaag nog gediscrimineerd en achtergesteld. Te veel vrouwen zijn het slachtoffer van seksueel geweld en van partnergeweld. Te veel vrouwen leven in armoede en wie toch hoger opklimt botst te vaak tegen het glazen plafond. De overheid doet haar best en stelt actieplannen op maar zonder mentaliteitswijziging blijft het dweilen met de kraan open.

“Lichtvoetig als het kan, serieus als het moet, maar met de volle aandacht voor wat mannen echt bezig houdt”, zo kondigde de nieuwe hoofdredacteur begin dit jaar de koerswijziging van P-magazine aan. Wat mannen echt bezig houdt… De goedkope nonsens  waar P-Magazine gisteren mee uitpakte  doet dat zeker niet. Vier bladzijden lang mag Jeff de grootste onzin uitkramen en ronduit beledigende uitspraken doen ten aanzien van de helft, neen, van de ganse samenleving. Hij beledigt immers niet alleen vrouwen, maar ook mannen, want als alle vrouwen -zoals hij beweert- hoeren zijn, wat zijn alle mannen dan? Juist ja.

Ondertekenaars:

Olenka Delanghe, Deirdre Gouwy, Stefanie Monsaert, Saskia Opdebeeck, Liesbet Stevens,Vera Claes, Aurelie Duchateau, Inga Verhaert, Bart Van Malderen (fractieleider sp.a Vlaams Parlement) namens de hele Vlaamse fractie, Gerben Van den Abbeele namens Curieus Brussel, Baldewijns Carine, Pieter Vandenbroucke, Mich De Winter, Wilfried Den Tandt, Griet Jans, Alex Van Steenbergen, Jeroen Janssens, Stijn Van der Vliet, Marleen Seghers, Jeanneke van de Ven, Stijn Smets, Maite Morren, Magda de Meyer

Deel je onze mening? Onderteken dan mee en laat het ons hier weten.

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

2 reacties

  1. Ja, volledig akkoord.
    Zo’n uitspraken helpen niets of niemand Integendeel, en suggereert inderdaad dat vrouwen problemen zoeken of verdienen. Het ware beter geweest als Jeff het louter over zichzelf zou hebben dmv stelling “Ik vind alle vrouwen hoeren”, wat natuurlijk nog steeds idioot is en een mediamacht-misplaatst en contra-productief signaal, maar tenminste in een meer subjectieve context, open voor dscussie.

    Wel zou ik de eerste lijn wat bij-veilen (cfr. ik citeer “de man niet interessanter te maken dan hij zichzelf al vindt”). Het is niet omdat diene Jeff een duidelijk probleem heeft met vrouwen, dat de aanval op mannen ingezet moet worden. Jeff is allerminst representatief voor alle mannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.