Ook mannen zijn slachtoffer van partnergeweld

domestic violenceOm slachtoffers beter te kunnen helpen, organiseert de Thomas More hogeschool een grootschalig onlineonderzoek naar geweld onder partners of ex-partners, bij vrouwen én mannen. Mannen zijn immers ook slachtoffer van partnergeweld, maar botsen vaak op onbegrip. Daarom organiseert zij-kant, samen met VIVA-SVV en de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn, dit najaar een grootschalige sensibilisatiecampagne rond mannen als slachtoffers van partnergeweld.

In de framing rond partnergeweld worden mannen vaak als dader voorgesteld, en vrouwen als slachtoffer. Dit gaat echter voorbij aan de realiteit. Zo blijkt uit internationale studies dat 20% van de mannen slachtoffer is van partner- of huiselijk geweld. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft het over één op de tien mannen die het afgelopen jaar in contact zijn gekomen met partnergeweld, tegenover 15% van de vrouwen (2010). Bovendien neemt slechts 39% van de mannelijke slachtoffers een ander in vertrouwen over de feiten, tegenover 65% van de vrouwelijke slachtoffers. Vrouwen plegen op mannen eerder psychisch geweld zoals treiteren, kleineren, vernederen, emotioneel ondermijnen en controleren en gaan minder over tot fysiek geweld.

Taboe

Deze cijfers tonen duidelijk dat, hoewel vrouwen nog steeds de grootste groep slachtoffers uitmaken van partnergeweld en ze ook vaker slachtoffer worden van ernstig geweld, mannen ook huiselijk geweld ervaren. Deze laatste groep blijft echter volledig in de kou staan wat maatschappelijke erkenning en hulpverlening betreft: het taboe is immers zeer groot. Ook bestaat er een grote onderrapportage van mannelijke slachtoffers. Wanneer ze naar de politie stappen, worden ze vaak niet serieus genomen. Bovendien is psychisch geweld soms moeilijk te bewijzen. Daarbij komt dat psychisch geweld niet direct herkend wordt als partnergeweld. Vaak komt dat besef pas achteraf, nadat de relatie al beëindigd is. Tot slot geven mannelijke slachtoffers een gemis aan doortastende hulpverlening aan. Ondanks onderzoeksgegevens is er geen vertaling naar specifieke beleidsinitiatieven voor mannen.

Campagne

zij-kant voert samen met VIVA-SVV reeds twaalf jaar campagne rond partnergeweld, en gaat hiervoor sinds enkele jaren ook in zee met de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn. Deze dertiende campagne focust op mannen als slachtoffers.

Onlineonderzoek

Momenteel voert de Thomas More hogeschool een grootschalig onlineonderzoek naar geweld onder partners of ex-partners. Volgens onderzoekster Kasia Uzieblo onderzoekt de studie niet alleen in welke mate vrouwen en mannen worden geconfronteerd met fysiek, seksueel, psychologisch of economisch geweld, maar wordt ook gevraagd waarom personen in een dergelijke situatie al dan niet hulp zoeken en wat hun ervaringen zijn. Een focus ligt hierbij op het verschil in ervaringen tussen vrouwen en mannen.

Deelnemen aan de studie van Thomas More kan hier.

Geplaatst in Nieuws, slider.

Eén reactie

  1. Heb 4jaar op stoel aan tafel moeten slapen omdat ik langer moest werken s’avonds en om 22u thuis kwam , Madam wilde niet meer gestoord worden , in Living op stoel naar TV kijken en niet in de zetel , had ze gekuist en of op boodschap moest je buiten in tuin , huis op slot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.