Ook mannen zijn slachtoffer van partnergeweld, maar geweld is ernstiger bij vrouwen

In veel gevallen zijn vrouwen even schuldig aan partnergeweld als mannen. Dat stelt Emma Jaspaert, onderzoeker bij het Leuvens Instituut voor Criminologie. zij-kant wijst erop dat het grote verschil tussen vrouwen en mannen in de ernst van het geweld ligt.

Onderzoekster Emma Jaspaert stelt in haar studie dat in meer dan de helft van de gevallen psychologisch geweld door beide partners gepleegd wordt. Fysiek partnergeweld was bij ongeveer 30 procent van de koppels die dit rapporteerden door beiden gebeurd.

Vrouwen en mannen slachtoffer

Volgens het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen is het verschil tussen het aantal vrouwen en het aantal mannen dat slachtoffer wordt van partnergeweld inderdaad niet zeer groot, al zijn vrouwen nog steeds vaker slachtoffer van psychologisch, fysiek en seksueel geweld binnen de partnerrelatie dan mannen. Uit de studie ‘Ervaringen van vrouwen en mannen met psychologisch, fysiek en seksueel geweld’ (2010) blijkt dat 11,9 procent van de vrouwen en 9,7 procent van de mannen verklaarde psychologisch geweld te hebben ervaren binnen het koppel, inclusief de ex-partner, gedurende de afgelopen twaalf maanden. Bij fysiek geweld was dit 1,9 procent en 0,8 procent.

Ernst

Waar wel een opmerkelijk verschil optreedt tussen vrouwen en mannen is in de ernst van het ervaren geweld. Vrouwen zijn volgens het Instituut vaker dan mannen slachtoffer van ‘ernstig’ (5,0 procent ten opzichte van 3,4 procent) en ‘heel ernstig’ (5,0 procent ten opzichte van 1,7 procent) partnergeweld. De mate van ernst verwijst naar de frequentie en de vorm van het geweld.

Relationele aspecten

Jaspaert stelt, op basis van haar bevindingen, dat relationele aspecten te weinig onderbelicht blijven in onderzoeken. Volgens haar zijn het vooral de individuele karakteristieken van de dader die als oorzaak worden aangeduid.

zij-kant treedt haar bij en vindt ook dat meer moet ingezet worden op relatiekwaliteit en conflicthantering. Op een studiedag over intrafamiliaal geweld van onderzoekscentrum APART, UC Leuven-Limburg en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kwamen ook de oorzaken van agressie ter sprake. Onderzoekster Anne Groenen wees op de rol van triggers en situationele dynamieken, die doorslaggevender kunnen zijn voor een agressie-uitbarsting dan intra- en interpersoonlijke kenmerken of psychosociale modellen. Onze antigeweldcampagne in het najaar zal dan ook focussen op relatiekwaliteit.

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.