Onenigheid over dubbele naam? In alfabetische volgorde

naamgeving-baby-alfabetischBaby’s van wie de ouders het niet eens raken over de dubbele familienaam, kregen automatisch de naam van de vader. Daar komt nu verandering in: vanaf begin volgend jaar krijgt het kind bij onenigheid de dubbele familienaam volgens alfabet. zij-kant juicht deze genderneutrale maatregel toe.

Tot voor kort waren enkel vaders in staat om hun naam aan hun nageslacht door te geven. Omdat deze regeling ronduit discriminerend was voor moeders, ging op 1 juni 2014 een nieuwe wet van kracht: ouders konden kiezen of hun kinderen de familienaam van de moeder, vader of de dubbele naam krijgen in een door hen gekozen volgorde. Het overdragen van de achternaam werd op die manier geen exclusief voorrecht voor mannen meer.

Onenigheid

De wet lijkt op het eerste gezicht erg progressief, maar wat als mama en papa het niet eens raken over de familienaam van het kind? Dan wordt automatisch de naam van de vader toegekend. Even discriminerend dus als de voorgaande regeling. Daarom tekende zij-kant hiertegen beroep aan bij het Grondwettelijk Hof en steunde het verzoekschrift dat het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen indiende om dit bewuste artikel in de wet te vernietigen. We pleitten er ook voor om bij afwezigheid van een keuze automatisch de dubbele familienaam te gebruiken, met een neutrale regel om de volgorde van de twee namen te bepalen.

Alfabetisch

En zo geschiedde. Eind vorige week werd het voorstel van minister van Justitie Koen Geens en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs goedgekeurd. Bij onenigheid tussen ouders, zal worden gekeken naar de alfabetische volgorde. Dat is ook het geval wanneer een of beide ouders reeds een dubbele achternaam heeft en onenigheid bestaat over welke naam wordt doorgegeven.

Ouders van kinderen geboren sinds 1 juni 2014 die geen keuze hebben uitgedrukt of die het niet eens waren over de naam van het kind krijgen tot 30 juni 2017 de tijd om het kind alsnog de dubbele naam in alfabetische volgorde te geven.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

3 reacties

  1. Mijn kind is geboren in 2010. Ik wou de dubbele familienaam, dit kon aangevraagd worden voor 31 mei ,maar mijn ex weigerde. Ik heb een bewijs van het stadhuis. Is er nu ook weer een overgangsregeling voorzien?

    • Annelyn, bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen proberen ze nog steeds er een aanvullende overgangsbepaling in te krijgen zodat de mensen die bij hen klacht indienden ook nog een dubbele naam aan hun kinderen kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.