One Billion Rising for Justice

Wereldwijd wordt een vrouw op drie tijdens haar leven het slachtoffer van geweld. Dat zijn 1 miljard vrouwen. Als deze vrouwen samen tegen deze onrechtvaardigheid in opstand komen, kunnen zij eindelijk het beleid veranderen. Dat is het vertrekpunt van de wereldwijde campagne One Billion Rising.

One Billion Rising roept vrouwen en mannen overal ter wereld op om op 14 februari te dansen en zingen om de stilte en onverschilligheid rond geweld tegen vrouwen te doorbreken. In België zullen de Vrouwenraad, de European Women’s Lobby, Wereldvrouwenmars en CFFB een OBR-actie organiseren om betere opvang en toegang tot justitie voor slachtoffers van geweld te vragen. Deelnemers verzamelen om 11u45 aan het Louizaplein in Brussel. Vandaar trekken ze in een lange rij naar het Poelaertplein voor het Justitiepaleis.

Als initiatiefnemer van campagnes tegen partnergeweld steunt zij-kant deze actie van harte. Ben je er ook bij? Draag dan een donkere jas met daarboven de rode sjaal ‘Stop violence against women’. Heb je nog geen sjaal of ben je die van vorig jaar kwijt, dan kan je die op voorhand bij de Vrouwenraad bestellen en krijg je hem op het Louizaplein.

Tijdens de actie zal een rode koffer met getuigenissen van slachtoffers van geweld door de lange rij naar het Justitiepaleis gegeven worden. De initiatiefnemers van de actie roepen daarvoor slachtoffers, hun organisaties of diensten voor slachtofferhulp op om te getuigen over hun ervaringen met justitie. Was je een slachtoffer van geweld en heb je slechte ervaring met de opvang en toegang tot justitie? Doe je verhaal en bezorg je getuigenis aan de Vrouwenraad via nvr.rluyten@amazone.be. Alle getuigenissen worden anoniem opgenomen en op 14 februari om 13u symbolisch overhandigd aan de procureur-generaal van het Hof van Beroep.

Meer informatie over de actie vind je op het Facebookevenement One Billion Rising Brussels 2014. Wil je meer weten over de wereldwijde campagne? Op de website www.onebillionrising.org vind je achtergrondinformatie, filmpjes, campagnemateriaal en een lijst met andere actieplaatsen.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.