‘Ondernemende vrouwen’ was een succes

"De ondernemerschapscapaciteit van vrouwen is een bruisend vat, boordevol creatief potentieel, goed voor economische groei en goed voor het creëren van banen…"

zij-kant mocht tijdens ‘ondernemende vrouwen’ een honderdtal vrouwen met een eigen zaak of ondernemingsidee verwelkomen. Het laagdrempelige programma met twintig experts en een presentatie van de steunmaatregelen van de Vlaamse overheid en de Provincie Antwerpen wist duidelijk te boeien.

Vlaams parlementslid Güler Turan zette de avond in met een schets van het huidige economische klimaat en de positie van vrouwen daarin. Ze citeerde uit recent onderzoek naar vrouwelijk ondernemerschap: “de ondernemerschapscapaciteit van vrouwen is een bruisend vat, boordevol creatief potentieel, goed voor economische groei en goed voor het creëren van banen…” en moedigde vrouwen aan het beste van zichzelf te geven:

“Tijd om jullie te tonen dames. Laten we vanavond een voorzet geven opdat we meer en meer scoren. Een belangrijke vraag die we in deze dienen te stellen is: wat maakt een ondernemer/onderneemster succesvol? Knowhow. Maar ook…bouwen, onderhouden en uitbreiden van een stevig netwerk. Wel, op deze avond reiken we jullie zowel de knowhow aan als de mogelijkheid tot netwerken.”

zij-kantvoorzitter en gedeputeerde Inga Verhaert wees daarna op de verschillende waardering voor mannelijke en vrouwelijke zelfstandigen:

“Het is toch gek dat er nog steeds minder waardering is voor een zelfstandige verpleegster dan voor een mannelijke huisarts. En het is trouwens allang niet meer Meneer doktoor natuurlijk, maar meer en meer Madam doktoor. En toch blijft het daar domme opmerkingen rond regenen.”

Hoewel vrouwen meer en meer als werknemer of zelfstandige aan de slag gaan, blijven ze het moeilijk hebben om werk en privéleven te combineren. Inga Verhaert benadrukte daarom nogmaals het belang van toegankelijke kinderopvang en steun in het huishouden voor vrouwen.

Vervolgens getuigden drie vrouwen, Sihame El Kaouakibi (Let’s Go Urban), Karin Janssens (HK Architecten) en Anne Zellien (Anne Zellien Jewelry), over hun ervaringen als onderneemster. Benieuwd naar hun ‘digital story’? Bekijk het filmpje op YouTube.

Gelukkig kunnen ondernemers op steun van de Vlaamse overheid en de Provincie Antwerpen rekenen. Güler Turan en Inga Verhaert boden een overzicht van de diverse steunmaatregelen. Raadpleeg zeker hun presentatie voor enkele nuttige tips.

Daarna was het aan de experts. Zij gaven hun gouden tip voor de vrouwelijke ondernemer. Enkele mooie:

“Maak van je berg een trap, daar glij je niet af.” (Greet Raets)

“Uw boekhouder is uw biechtvader.” (Joris Rycken)

“Blijf weg van ‘vanalles’.” (Evelien Verschroeven)

“Droom, evolueer, met veerkracht en perfecte timing.” (Katja Van Putten)

Tijdens de speeddate boden zij de aanwezigen meer specifiek advies vanuit hun vakdomein. Een formule die werkte: het was bijzonder druk aan hun standjes.

Het netwerken werd extra aangemoedigd met een receptie. Ervaringen werden uitgewisseld, nieuwe contacten gelegd en vooral … nieuwe plannen voor de toekomst gemaakt.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.