Onder het tapijt

Met naar schatting 129.000 zijn ze ondertussen, de huishoudhulpen die in België via dienstencheques aan het werk zijn. Een onbekend aantal werkt nog steeds in het zwart. Anonieme handen die het werk in meer dan 930.000 gezinnen verlichten. Schrijfster Suzanne Cautaert geeft hen in haar boek ‘Onder het tapijt’ een stem.

Het boek is in de eerste plaats een spannende pageturner. ‘Onder het tapijt’  vertelt de geschiedenis  van twee zussen die in niets op elkaar lijken. Alix rolt onbekommerd door het leven als goed betaalde  lifestyle journaliste. Stella, een alleenstaande moeder van drie, verdient een dun belegde boterham als huishoudhulp. Na een knallende ruzie besluit Alix in een opwelling om undercover aan de slag te gaan bij ‘Cinderella’, het bedrijf waar Stella werkt. Onder het mom van een artikel over misbruiken in de sector wil ze bewijzen dat  meubels  afstoffen en koffie drinken met klanten belachelijk eenvoudig  werk is. Dit leuke plan verandert al snel in een nachtmerrie wanneer Alix aanloopt tegen de werkelijkheid en een helpster brutaal aangerand door een klant met een kwalijke reputatie…

Suzanne Cautaert verzamelde het materiaal voor haar boek tijdens de trainingen in geweldpreventie en assertiviteit die ze jarenlang aan huishoudhulpen gaf. De anekdotes van haar cursisten sloegen haar meermaals met verstomming. Dit boek moest gewoon een keer geschreven worden.

‘Onder het tapijt’ geeft een beeld van de moeilijke arbeidsomstandigheden van vele huishoudhulpen. Ze werken bij fijne, dankbare mensen, maar stuiten evenzeer op klanten die in de beslotenheid van hun huis misbruik willen maken van kwetsbare huishoudhulpen. Vrouwen die hun karige loon broodnodig hebben en vaak verkiezen te zwijgen en te verdragen. ‘Onder het tapijt’ geeft hen een stem.

Het boek is daarnaast een verhaal over vrouwen in onze maatschappij. Meer dan 97% van de poetshulpen is vrouw. Zij werken vaak bij tweeverdieners waar de vrouw het huishouden nog steeds als haar verantwoordelijkheid ziet. Door tijdsgebrek doet ze graag beroep op een helpende hand. Ook de leiddinggevenden binnen de sector zijn voornamelijk vrouwen. Mannen blijven witte raven. Toch belooft ‘Onder het tapijt’ een breed publiek aan te spreken.

Meer informatie over het boek vind je op Bravenewbooks.nl.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.