Neem de handschoen op

FOS voert tot eind juni, i.s.m. het Vlaams ABVV, sp.a en de Socialistische Mutualiteiten, campagne met de slogan “Neem de handschoen op”. Ze breien daarmee een vervolg aan de succesvolle campagne “Veeg hun/onze problemen niet onder de mat”. Opnieuw worden de maatschappelijke waardering voor huishoudwerk(st)ers en hun werk onder de aandacht gebracht, net als de discriminatie en het racisme waarmee zij geconfronteerd worden.

Dit jaar werkt FOS samen met de Zuid-Afrikaanse organisatie SADSAWU. Hun algemene secretaris, Myrtle Witbooi, bezoekt van 19 maart tot 27 maart verschillende Vlaamse gemeenten. Ze vertelt er over haar ervaringen als huishoudster en haar strijd voor meer rechten voor huishoudwerk(st)ers. Wil je haar ontmoeten? Kom naar een van de Café Solidarités.

De campagne vraagt Conventie 189 van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) te ratificeren. Dankzij deze Conventie zullen huishoudwerk(st)ers eindelijk recht hebben op een minimumloon, op een fatsoenlijk contract en op socialezekerheidsrechten. Hun veiligheid en gezondheid worden beter beschermd. Ook in ons land zijn vooral vrouwen als huishoudwerk(st)er actief. zij-kant steunt daarom de oproep aan de Minister van Werk om de Conventie te ratificeren en initiatieven te nemen om illegaal huishoudwerk en de uitbuiting van illegale huishoudwerk(st)ers tegen te gaan.

In België zorgt de Conventie voor een verbetering van de werkomstandigheden van zowel buitenlands huispersoneel als van Belgische vrouwen die slechts vier uur per dag in het zwart werken. Zij zullen na de ratificatie ook sociale bijdragen betalen en sociale rechten opbouwen. Bovendien kaart de Algemene Centrale van het ABVV in het kader van de campagne de moeilijke werkomstandigheden van werknemers in de dienstenchequesector aan.

Strijd je mee voor een betere waardering van huishoudwerk(st)ers? Neem de handschoen op en schrijf je naam in het stof. Deel het resultaat op Facebook. Organiseer een fototentoonstelling of een filmavond over het thema. Speel het inleefspel “’t Is proper”. Of draag de campagneshort tijdens je activiteit. Je vindt meer informatie over de mogelijkheden op www.fos-socsol.be.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.