Naar 30 procent vrouwelijke bestuurders in 2018

wetsvoorstel_quotaTegen 2018 zou 30 procent van de bestuurders van beursgenoteerde bedrijven vrouw moeten zijn, terwijl dat nu slechts 6,9 procent is. Dat zegt de Commissie Corporate Governance in een nieuwe aanbeveling. De Commissie wil liever geen verplichte quota, maar geeft de voorkeur aan het 'pas toe of leg uit'-principe. Ondernemingen die het advies niet volgen, zullen dan moeten uitleggen waarom ze dat niet doen. 'De Commissie vindt genderdiversiteit in het bestuur van beursgenoteerde bedrijven noodzakelijk. Maar we denken dat je die diversiteit beter kan creëren door aanbevelingen te doen, dan door quota op te leggen', zegt commissievoorzitter Herman Daems. Verplichte quota zouden volgens hem allerlei problemen kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld in (vaak industriële) sectoren waar het moeilijk is vrouwen te vinden voor een bestuurszitje.

Dat de Commissie dit voorstel nu lanceert, is geen toeval. Vandaag vindt daarover immers een hoorzitting plaats in de Kamer. Verschillende politici, waaronder ook Bruno Tuybens van sp.a, dienden al wetsvoorstellen in om meer vrouwen in de raden van bestuur te krijgen.

zij-kant hoopt natuurlijk dat deze nieuwe initiatieven eindelijk zullen leiden naar een groter evenwicht m/v in de bestuursorganen van niet alleen beursgenoteerde bedrijven, maar ook bij overheidsbedrijven.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.