Moedernacht op 15 mei

Elk jaar sterven 350.000 vrouwen aan complicaties bij hun zwangerschap of bevalling, dat zijn bijna 1.000 vrouwen per dag. Niet minder dan 5 miljoen vrouwen worden geconfronteerd met een tijdelijke of permanent handicap als gevolg van hun zwangerschap of bevalling. De meeste van deze overlijdens en handicaps zijn nochtans te voorkomen.

Op Moedernacht nemen we de problematiek van moedersterfte onder de loep.

 

Onder leiding van Radio 1-De Ochtend presentatrice Sara Van Boxstael gaan 5 experten met elkaar in debat:

  • Prof. Dr. Marleen Temmerman, gyneacologe en sp.a-senatrice, is al jaren voorvechtster voor de gezondheid en rechten van vrouwen. Ze staat aan het hoofd van de vrouwenkliniek van het UZ Gent, richtte het internationaal centrum voor reproductieve gezondheidszorg op en is adviseur voor VN-Secretaris-Generaal Ban-ki Moon in zijn globale strategie voor de gezondheid van vrouwen en kinderen.
  • Goedele Liekens is ambassadrice voor UNFPA (het Fonds van de VN voor Bevolking en Ontwikkeling) en bezocht verschillende landen waar de moedersterfte dramatisch hoog ligt.
  • Severine Caluwaerts werkt als gyneacologe voor Artsen Zonder Grenzen en gaf training aan gezondheidswerkers in Burundi, Congo en Pakistan.
  • Prof. Dr. Joseph Vyankandondera is professor in gyneacologie en verloskunde aan de Nationale Universiteiten van Rwanda en Burundi. Hij werkt al 12 jaar als expert in de gezondheid van moeders en kinderen voor de Belgisch Technische Cooperatie en is onderzoeker aan het International Centre for Reproductive Health.
  • Alma De Walsche is journaliste bij MO*Magazine en gespecialiseerd in gender en ontwikkelingssamenwerking.

Heidi Lenaerts komt getuigen over haar eigen bevalling, die ze niet overleefd zou hebben als haar kraambed in Afrika had gestaan. De Belgisch-Congolese zangeressen van Radio Candip, bekend van Zita Swoon en Arsenal, maken met hun optreden Moedernacht compleet.

Praktisch:

  • Wanneer? Dinsdag 15 mei 2012, 20u-22u
  • Waar? Moedernacht gaat door in de theaterzaal van Kunstencentrum de Vooruit in Gent, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent.
  • Toegang is gratis
  • Meer informatie op www.elkemamatelt.be
Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.