Milquet maakt seksisme strafbaar

Minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet wakkerde dit weekend het debat over seksisme in onze samenleving weer aan met haar wetsontwerp ter bestrijding van seksisme. De documentaire ‘Femme de la rue’ en de ontluisterende cijfers over geweld op vrouwen tonen volgens zij-kant dat dit debat zeker wenselijk is.

Ondanks de weerstand die de wet oproept, vindt de minister de voorgestelde wet meer dan ooit relevant:  “ik heb de indruk dat we erop achteruit zijn gegaan. Het respect voor beelden van vrouwen in de samenleving brokkelt af. In de media, in de publiciteit, overal. Niemand lijkt nog gekwetst wanneer men auto’s probeert te verkopen door een babe op de kap te leggen. Iedereen is medeplichtig. Daarom mogen we de strijd niet opgeven. We moeten wel actie blijven ondernemen.”

In feite dicht het wetsontwerp een aantal gaten in de wet. Terwijl nu enkel het aanzetten tot discriminatie, haat of geweld tegen personen van het andere geslacht strafbaar is, zal in de toekomst ook de daad zelf strafbaar worden. Wat wordt er concreet onder seksisme verstaan? “Elk gebaar en elke uitspraak die duidelijk bedoeld is om misprijzen uit te drukken ten aanzien van een of meer personen van een ander geslacht op basis van hun geslacht, of die hen als minderwaardig beschouwt of die hen reduceert tot hun seksuele dimensie en die een ernstige aanslag op hun waardigheid betekent.”

Milquet benadrukt dat ze geen Amerikaanse toestanden wil creëren. Er blijft nog ruimte voor complimentjes. Maar een meisje achternalopen en niet aflaten, of aandringen dat ze met je meegaat, zijn al heel andere zaken. Met de wet wordt duidelijk aangegeven: zo’n gedrag dulden we niet in onze samenleving.

Wie denkt slachtoffer te zijn van seksisme heeft voortaan verschillende opties. Voor ernstige feiten kan het slachtoffer een strafzaak starten, waarbij het zelf klacht indient en bewijzen moet aandragen. Een rechter moet dan oordelen, zoals bij andere ernstige feiten. In een burgerlijke procedure, die ook mogelijk wordt voor seksuele intimidatie op straat en in openbare ruimtes, is de bewijslast lichter. Slachtoffers kunnen zich laten bijstaan door het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, zoals dat nu al kan voor intimidatie of discriminatie op het werk. Voor een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) blijft gelden dat een agent of een ambtenaar de feiten op heterdaad vaststelt. Seksisme wordt daar een gemengde inbreuk, waardoor het parket de feiten alsnog kan gaan vervolgen indien ze ernstig genoeg blijken te zijn.

Milquets wetsontwerp gaat nog voor overleg naar de minister van Justitie, Annemie Turtelboom. De samenwerking tussen beide partijen zou vlot verlopen. zij-kant volgt hun beslissingen in ieder geval op de voet.

Wat vind jij van het nieuwe wetsontwerp tegen seksisme? Deel jouw mening in onze LinkedIn-groep.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.