Met de borst(en) vooruit

 

foto: VRT

foto: VRT

Enkele maanden geleden voerden zij-kant en VIVA-SVV met een grote borstentaart actie aan het kabinet van minister Maggie De Block. We vroegen om eindelijk komaf te maken met de torenhoge supplementen die patiëntes moeten betalen als ze met eigen weefsel een borstreconstructie laten uitvoeren. In juli kwam er een akkoord tussen ziekenfondsen en artsen, maar geen enkel ziekenhuis leefde dat na. Vandaag is het Breast Reconstruction Awareness Day, een internationale dag gewijd aan de voorlichting en sensibilisering van vrouwen die een borstreconstructie overwegen. Net vandaag heeft De Block een akkoord bereikt met de plastisch chirurgen over de kosten bij borstreconstructies.

Jaarlijks ondergaan 1.500 borstkankerpatiëntes een operatie voor een borstreconstructie met eigen weefsel. Deze ingrepen zijn enorm duur: de bedragen lopen op van 4000 tot soms zelfs 9000 euro. De ingreep zelf wordt al terugbetaald: per operatie betaalt het Riziv plastisch chirurgen een ereloon van 2.241 euro. Maar plastisch chirurgen vinden dit bedrag vaak onvoldoende. Daarom rekenen ze patiënten torenhoge supplementen aan, van 2.500 tot 3.500 euro per borst. Ook als die patiënten op een twee- of meerpersoonskamer liggen. Plastisch chirurgen spreken in dat laatste geval van een ‘esthetisch supplement’, iets wat wettelijk niet bestaat. Deze supplementen maken de rekening voor de vrouwen peperduur.

In februari trokken zij-kant en VIVA-SVV met een grote borstentaart naar minister Maggie De Block om haar op te roepen druk uit te oefenen op de ziekenhuizen en plastisch chirurgen. Met succes: om de reconstructies betaalbaar te maken, zaten het Riviz, de ziekenfondsen en de artsensyndicaten in juli bij elkaar. Ze besloten dat de plastisch chirurgen van de ziekteverzekering tot 2.940 euro voor één borst en 4.545 euro voor twee borsten krijgen (veel meer dan de oorspronkelijke 2.241 euro). In ruil voor de significante stijging van honoraria, mogen chirurgen geen enkel supplement aanrekenen voor patiënten in twee- of meerpersoonskamers. Voor vrouwen in een eenpersoonkamer wordt het supplement geplafonneerd op 100 procent, terwijl die in ziekenhuizen kunnen oplopen tot 300 procent.

Vorige week bleek dat de afspraak niet wordt nageleefd. De plastisch chirurgen moesten in samenspraak met de ziekenhuizen beslissen of ze al dan niet toetreden tot de nieuwe conventie, maar geen enkel ziekenhuis ondertekende de onderhandelde overeenkomst. Geen enkel ziekenhuis paste het akkoord – waarvoor maar liefst 4 miljoen euro werd uitgetrokken – dus toe. Voor de patiëntes was nog altijd niets veranderd.

 

Dwarsliggen

Plastisch chirurgen vonden de verhoogde vergoedingen nog steeds te laag voor de risicovolle en lange borstreconstructies die zij uitvoeren. Ze waren ook van mening dat het onredelijk is dat de reconstructie van twee borsten slechts anderhalve keer (in plaats van twee keer) wordt vergoed. Dat de overheid de supplementen voor de eenpersoonskamers plafonneert, was voor de chirurgen een brug te ver: ze gaan ervan uit dat ziekenhuizen niet meer uit de kosten zullen geraken waardoor ze het aantal borstreconstructies met eigen weefsel zullen moeten beperken tot een bepaald maximum en er wachtlijsten zullen ontstaan. De vrouw is volgens hen de dupe van deze overeenkomst. Bovendien verweten de chirurgen de onderhandelingspartners dat zij buiten de laatste onderhandelingen zijn gehouden. Daardoor waren er volgens hen elementen toegevoegd aan de overeenkomst waar zij niets van wisten.

 

Ongehoord

De Socialistische Mutualiteiten weerlegden elk van deze “nepargumenten”. De meerderheid van de artsen zou met het nieuwe honorarium meer verdienen. Bovendien waren de plastisch chirurgen aanwezig op de besprekingen tot het over details in de overeenkomst ging. Het plafond van de supplementen was op dat moment al verschillende keren aangekaart. Belangrijk is dat vertegenwoordigers van het artsensyndicaat het akkoord wel degelijk hebben goedgekeurd en ondertekend.

Ook Maggie De Block, minister van Volksgezondheid, vindt de hoge supplementen ongehoord. In De Ochtend (Radio 1) benadrukt ze dat vrouwen die dergelijke operatie ondergaan dat niet uit luxe doen, uit ethische overwegingen, maar om hun lichaam te herstellen. De ziekenhuizen kregen tot vandaag om het akkoord te aanvaarden, nadien zouden de ziekenfondsen voor elke patiënt die nog zo’n esthetisch supplement moet betalen naar de rechtbank stappen.

 

Eindelijk een akkoord

Net op Breast Reconstruction Awareness Day bereikte De Block een akkoord met de plastisch chirurgen. Patiënten zullen geen overmatige supplementen meer aangerekend krijgen waardoor de ingreep toegankelijk is voor iedere vrouw. Vandaag stelt de minister het akkoord voor. zij-kant is opgelucht dat de beroepsvereniging zich niet meer verzet tegen de ondertekening van de overeenkomst. Want vrouwen die geconfronteerd worden met borstkanker kunnen de torenhoge kostprijs van een borstreconstructie met eigen weefsel missen als kiespijn. Zij hebben het recht om zich volop vrouw te voelen, fier, met de borst(en) vooruit.

 

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.