Meisjes van 50 en meer. Over wifty’s en granny’s

 

Hoe verouder je als vrouw? Maar ook, hoe verouder je als vrouw in een samenleving die gericht is op jeugdigheid en uiterlijk vertoon? Welke maatschappelijke barrières kom je tegen en welke plaats neem je in de samenleving in?

Op het einde van de vorige eeuw schreef Christel Geerts het boek Meisjes van 50. Een sociaal en psychologisch portret van vrouwen in de middenleeftijd. Het was een schot in de roos. Ouder worden als vrouw is in onze samenleving immers veel minder evident dan ouder worden als man. In 2005 voegde ze hier samen met de progressieve vrouwenbeweging zij-kant Granny Power aan toe, een publicatie voor een breed publiek, aangevuld met een indrukwekkende lijst beleidsaanbevelingen. Ook dit boek ging vlot van de hand.

Is ouder worden nu gemakkelijker geworden voor vrouwen? Na meer dan een decennium is het tijd om opnieuw een portret te maken van de meisjes van vijftig en meer.

Première met live chat met de auteur

Meisjes van 50 en meer verschijnt op 24 november. Tijdens een live chat op het YouTube-kanaal van zij-kant geeft Christel Geerts tekst en uitleg bij de wondere wereld van de wifty’s en granny’s. Het publiek kan op voorhand vragen doorsturen. Of het nu gaat over seks op latere leeftijd, de waarheid achter de menopauze, eenzaamheid bij oudere vrouwen of de zorgen van de mantelzorger: de auteur gaat – net zoals het boek – geen enkel taboe uit de weg. #DTV dus.

Over wifty’s en granny’s

Ook in het boek krijgen de wifty’s en granny’s een forum. In drie familieportretten komen drie generaties vijftigplussers aan het woord: de kleindochters, geboren tussen de Summer of Love en de vredesprotesten; hun moeders die hebben moeten vechten voor een opleiding en een plaatsje op de arbeidsmarkt en hun grootmoeders, eeuwelingen gehard door een wereldoorlog en barre levensomstandigheden.

Gerontoloog Christel Geerts en collega-wetenschappers geven een openhartige inkijk in de wereld, hoofden, lichamen en gevoelens van vrouwen van 50-plus. Zo zijn ze met een lager inkomen en minder pensioenrechten kwetsbaarder dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Ze leven langer, maar zijn daarom niet gezonder. Ze combineren de zorg voor kleinkinderen en voor hulpbehoevende ouders, terwijl de jongsten onder hen zelf nog aan het werk zijn.

De verhalen in de familieportretten illustreren het wetenschappelijke kader en tonen dat het om een sterk geslacht gaat. Want ondanks het feit dat de vrouwelijke vijftigplussers minder kansen kregen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten, hebben ze een hecht sociaal netwerk en geven ze blijk van bijzonder veel veerkracht. Al bij al voelen ze zich beter in hun vel dan toen ze jonger waren.

zij-kant formuleerde de beleidsaanbevelingen. Zo geven investeringen in de kinder- en ouderenzorg extra ademruimte aan de sandwichgeneratie. Ook via een versterking van de mantelzorg, een dertigurenweek, een hoger pensioen en de correcte toepassing van de loonkloofwet moeten vrouwen niet de prijs betalen voor een leven lang zorgen. Daarnaast vragen onze wifty’s en granny’s meer digitale coaching, sensibilisatie rond oudermis(be)handeling, geneeskundige zorg op maat en vooral: meer meisjes aan de macht!

Meisjes van 50 en meer
Over wifty’s en granny’s
Christel Geerts e.a.
Productcode (EAN): 9789461170231
Verschijningsdatum: 24/11/2020
Uitgeverij: ASP – Academic And Scientific Publishers
Verkoopprijs: 18,95 euro + 4,30 euro verzendkosten

 

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.