Meer vrouwen in Vlaamse bestuursraden

“Alle adviesorganen en raden van bestuur of beheer van de Vlaamse overheid zullen ten laatste op 1 januari 2009 minstens één derde vrouwen tellen”, zegt Kathleen Van Brempt, Vlaams minister voor Gelijke Kansen. 

kathleen_van_bremptEen evenwichtige deelname van vrouwen en mannen in de vertegenwoordiging en het bestuur van Vlaanderen is een democratische vereiste. De reeds ingestelde wettelijke gelijkheid van vrouwen en mannen behaalde evenwel niet het verhoopte evenwichtige resultaat. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in politieke, administratieve, economische, sociale en culturele organen, zowel in de openbare als in de private sector.
 

“Uit een steekproef blijkt dat vandaag amper 1 op 4 bestuursleden een vrouw is. Daarom leggen we ons zelf een quotum op: maximaal twee derde van de leden mag van hetzelfde geslacht zijn”, aldus Kathleen Van Brempt. Deze verhouding laat toe dat de ondervertegenwoordigde groep effectief mee beslissingen kan beïnvloeden. Bovendien zullen vrouwen zo meer vertegenwoordigd zijn in de ‘harde’ sector en mannen in de ‘zachte’ sector. 

“Ten laatste op 1 januari 2009 zijn de adviesorganen en raden van bestuur of beheer evenwichtig samengesteld.” Nieuwe organen of raden moeten onmiddellijk voldoen aan het nieuwe decreet. Bestaande raden die slecht een deel van hun raad vervangen, kiezen in de overgangsperiode telkens voor een kandidaat van het ondervertegenwoordigde geslacht zolang het quotum niet is gehaald. Alleen als men geen geschikte kandidaten vindt, kan de minister van Gelijke Kansen een afwijking toestaan, mits duidelijke motivering.
 


De Vlaamse overheid geeft op deze manier het goede voorbeeld. zij-kant hoopt dat de andere beleidsorganen dit decreet in de toekomst zullen volgen.Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.