Meer vrouwen in de regering!

meer_vrouwen_in_de_regering_14032008_002_kleinOp vrijdag 14 maart voerde de politieke vrouwenbewegingen (Sp.a-Spirit , CD&V/N-VA, Open VLD, Groen!) en de Nederlandstalige vrouwenraad actie voor meer vrouwen in de federale regering.

Met een ludieke actie werd opgeroepen om meer kleur te brengen op het politieke strijdtoneel. Een hele resem kleurrijke banners ondersteunden de eis voor meer vrouwen in de regering. In de huidige interimregering zetelen slechts 20% vrouwen. België loopt hiermee achter op haar buurlanden. Volgens de politieke vrouwenbewegingen moet Leterme I enkel aangevuld worden met vrouwen om de helft te halen.

Waarom meer vrouwen in de regering?

* Iets meer dan de helft van de Belgische bevolking bestaat uit vrouwen. Logischerwijze (en rechtvaardiger!) zou het aantal mannen en vrouwen in de politieke besluitvorming een afspiegeling moeten zijn van de bevolkingssamenstelling.
* In landen waar meer vrouwen politieke mandaten uitoefenen, is er meer aandacht voor vrouwvriendelijke agendapunten.
* Vrouwen zouden meer resultaatsgericht zijn, er een andere vergadercultuur op nahouden,… Kortom, zij gaan soms anders te werk dan mannen. Deze confrontatie kan boeiend zijn .
* Tenslotte is de evenwichtige deelname van mannen en vrouwen in de politieke besluitvorming een must als positief rolmodel voor de samenleving in het algemeen en voor andere beleidsdomeinen in het bijzonder.

De politieke vrouwenorganisaties focussen daarnaast op 5 minimale eisen van de Vrouwenraad bij het uitwerken van een volwaardig gelijke kansenbeleid voor de regering Leterme I:

1. Een volwaardig hoofdstuk over gelijke kansen m/v in het nieuwe regeerakkoord .
2. De uitvoering van de wet op de gendermainstreaming: aandacht voor gelijkheid m/v in àlle beleidsdomeinen.
3. De wettelijke verankering van het ritssysteem op de hele kandidatenlijst bij verkiezingen.
4. Een coördinerend minister met bevoegdheden gelijke kansen m/v.
5. Paritaire deelname van vrouwen en mannen in de uitvoerende organen van het beleid  (de aanpassing van artikel 11bis van de grondwet), ipv “ten minste één persoon per geslacht”.

Contact:

Namens Sp.a-Spirit: Anne Van Lancker (0476/43 12 94) en Veerle Bettens (0485/ 84 06 08)
Namens CD&V/N-VA: Els Van Hoof (0474/52 68 18) en Sarah Smeyers (0476/67 61 25)
Namens Open VLD: Claudine Curran (0477/ 675963)
Namens Groen!: Meyrem Almaci

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.