Marleen Temmerman wint Marie Popelinprijs

MT2_picmonkeyDe Vrouwenraad heeft de prestigieuze Marie Popelinprijs gisteren uitgereikt aan Marleen Temmerman, op voordracht van zij-kant en VIVA-SVV. De gynaecologe, hoogleraar aan de Universiteit Gent en voormalige politica van sp.a, krijgt de prijs voor haar levenswerk.

De vijfjaarlijkse Marie Popelinprijs, genoemd naar de eerste vrouwelijke dokter in de rechten in België, gaat naar een persoon die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de situatie van vrouwen en de gelijkheid van kansen v/m.

Kandidaten

Marleen Temmerman bevond zich in het gezelschap van sterke kandidaten. Ook de Iraanse mensenrechtenactiviste Darya Safai behoorde tot de genomineerden, net als mede-oprichtster van vzw Solfa Lorrie Vandeginste, rector van de UGent Anne De Paepe, vakbondsvrouw Maria Vindevoghel, oprichtster van de Belgische tak van Moeders voor Vrede Jennie Vanlerberghe en zuster Jeanne Devos.

Palmares

De 61-jarige Marleen Temmerman werd bekroond om haar indrukwekkende levenswerk en haar niet-aflatende strijd voor vrouwenrechten. De gynaecologe deed jarenlang veldwerk rond reproductieve en seksuele gezondheid in het zuiden. Ook lag ze mee aan de basis van het International Center for Reproductive Health in Gent, was ze senator voor de sp.a en werkte ze voor de Wereldgezondheidsorganisatie als hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek.

Sinds oktober werkt ze in Kenia als hoofd van het departement gynaecologie en verloskunde van de Aga Khan universiteit in Nairobi.

MT1_picmonkeyGendergelijkheid

Marleen Temmerman sleepte al verschillende prijzen in de wacht voor haar wetenschappelijk parcours, maar deze prijs is toch anders, benadrukte ze. “Het recht op abortus, het recht op toegang tot gezondheidszorg, het recht op voorbehoedsmiddelen staan toch meer en meer onder druk. In grote delen van de wereld hebben vrouwen bovendien nog steeds minder rechten. Deze prijs belicht dat.”

Vrouwen én mannen

De gynaecologe, die destijds moest vechten om geneeskunde te kunnen studeren, benadrukte in haar bedankingsspeech dat ze wou blijven timmeren aan een wereld waarin seksisme niet meer aanvaardbaar is. Tot slot liet ze vallen dat ze volgende keer ook graag minstens één man bij de genomineerden wou zien. “Feminisme is niet iets van vrouwen tegen mannen, het gaat over vrouwen én mannen die gelijke kansen willen voor vrouwen én mannen.”

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.