Marleen Temmerman over de nonsens van Pro Vita

Pro Vita en co., besmet onze schoolgaande jeugd niet

Prof. Dr. Marleen Temmerman is hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De voorbije dagen is er enige opschudding ontstaan over een lespakket dat in de derde graad van het basisonderwijs wordt onderwezen door onbevoegden die inzake seksueel onderricht niet weten waar de klepel hangt. Verdient de ultraconservatieve rechtse vzw Pro Vita, die de nonsens in een paar scholen weet te verkopen, het wel om er een opinie aan te verspillen? Wie naar de site www.wondervanhetleven.be surft, weet in elk geval dat dit geen objectieve voorlichting is, wel integendeel.

De website ziet er knullig en onschuldig uit, maar kinderen (of hun ouders) die verder klikken, kunnen onder de invloed raken van de onpasselijk makende ‘educatieve indoctrinatie’; wat te denken van de verzilverde pins, oorringen of hangertjes die je op de website kan bestellen met als afbeelding voetjes van een ongeboren kindje van tien weken. Op haar website claimt de organisatie dat ze “met een professioneel voorlichtingsprogramma over abortus naar scholen en verenigingen trekt”. Professionele propaganda, dat wel, veelal van Amerikaanse oorsprong en vooral enorm tendentieus.

Men zou denken dat groeperingen als Pro Life, Pro Vita, Gezin en Leven en aanverwante stilaan tot het verleden gaan behoren en dat iedereen ondertussen overtuigd is van algemeen aanvaarde seksuele en reproductieve rechten van vrouwen én mannen. Zeker in de klassen zedenleer, godsdienst, biologie en andere loopt dat al vele decennia goed in ons land. We mogen dan ook tevreden zijn met organisaties als Sensoa, die de nodige expertise aanbieden aan de leerkrachten in onze contreien. Dit evidence-based model strekt tot voorbeeld en we promoten het wereldwijd vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie en meer bepaald het departement seksuele en reproductieve rechten en onderzoek.

Opgeleid en wel

Het stemt mij bijzonder tevreden dat Mieke Van Hecke van de koepel van het katholiek onderwijs bijzonder snel liet weten dat ze een lijst gaat maken van de scholen waar Pro Vita aan de slag is en dat zij deze het voorlichtingsaanbod van haar onderwijsnet wil laten gebruiken, dat is gebaseerd op onder andere het aanbod van Sensoa.

Organisaties als Pro Vita, die op scholen komen lesgeven of gewoon nog maar praten over zwangerschap en voorbehoedsmiddelen, zijn niet onschuldig of vrijblijvend. Seksualiteit, seksuele opvoeding, seksuele gezondheid en rechten zijn geen makkelijke onderwerpen voor scholen en veel leraars voelen zich niet geroepen om deze zaken te bespreken met jongeren, en nog minder met de leerlingen van hun klas. Daarom zijn er ook organisaties zoals Sensoa, die door de Vlaamse Overheid gesteund worden.

Sensoa is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, met onder andere een breed aanbod van educatieve materialen en leermiddelen voor relationele en seksuele gezondheid, dat onder andere in scholen schitterend werk verricht. Hun werking en aanbod kan door iedereen op het internet gevonden worden. Er is dus geen enkele nood voor scholen om organisaties zoals Pro Vita uit te nodigen met een uitgesproken standpunt tegen abortus en twijfelachtige informatie en standpunten rond seksualiteit en voorbehoedsmiddelen. Integendeel, hun standpunt is in strijd met de huidige wetenschap, standaards en normen.

Het is – inmiddels overal ter wereld – bewezen dat objectieve seksuele opvoeding en een sluitende wetgeving en dito beleid inzake contraceptie en abortus leidt tot minder tienerzwangerschappen, minder seksueel geweld en meer respect en empowerment van meisjes en vrouwen inzake seksualiteit en voorbehoedsmiddelen. Het is ook opvallend hoe een aantal religieuze stromingen en mensen die in de knoop liggen met hun eigen seksualiteit zich blijvend willen bemoeien met de intimiteit van velen. De discussies over het recht tot abortus in het zeer katholieke en conservatieve Chili blijkt nu zelfs een belangrijk onderwerp te worden in de komende verkiezingen aldaar.

Wij hebben het in de Lage Landen jaren geleden ook allemaal gezien, toen onze progressieve ethische wetten inzake abortus, IVF, homohuwelijk en euthanasie tot stand kwamen. Hebt u na vele jaren van die wetten ontsporingen gezien? Mensen die abortus als een alternatief voorbehoedsmiddel gingen gebruiken? Neen, we kregen de dramatische verhalen uit zeer gelovige landen als pakweg Ierland, waar een vrouw op de bevallingstafel kwam te sterven omdat haar niet-levensvatbare baby toch geboren moest worden.

In al die jaren waarin ik werkzaam ben als gynaecoloog heb ik nooit een vrouw ontmoet die zo maar even zwanger wordt en voor het gemak abortus laat uitvoeren. Het is eerder kiezen tussen grijs en zwart, de minst slechte oplossing. Ook heb ik niemand ontmoet die de beslissing liet afhangen van het wettelijk kader. Een vrouw die echt een abortus wil, zal die weg opgaan, of het nu legaal en in goede omstandigheden gebeurt dan wel illegaal, clandestien en gevaarlijk. Voor vrouwen die uiteindelijk voor abortus kiezen, is dat zeker geen lichtzinnige beslissing. Er is een omkadering, er zijn gesprekken met gespecialiseerde hulpverleners en er wordt steeds gezocht naar een alternatief.

Abortus is slechts een laatste ‘redmiddel’ en wordt niet aangewend als voorbehoedsmiddel. Een abortus is een serieuze ingreep en de banalisering daarvan doet onrecht aan de vrouwen en toont weinig respect voor diegene die uiteindelijk voor deze optie kiezen. Dankzij de abortuswet en een sterk beleid in verband met voorbehoedsmiddelen is Belgie een van de landen met de laagste abortusratio ter wereld.

Dus alstublieft, Pro Vita en consorten, laat uw mening gerust los op eigen websites maar besmet in elk geval onze schoolgaande jeugd niet met uw nonsens. De jongeren, hun ouders én inmiddels ook grootouders zijn allang pro choice!

De Morgen, OPINIE − 09/07/13, 08u32

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.