Marie Popelin-prijs voor Anita Purnal

mariepopelinDe Limburgse Anita Purnal kreeg vorige week de Marie Popelin-prijs 2010 uit handen van Vlaams Minister van Gelijke Kansen Pascal Smet. Deze prijs wordt om de vijf jaar uitgereikt door de Nederlandstalige Vrouwenraad aan mensen die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan de gelijkheid tussen man en vrouw en de verbetering van de levenssituatie van vrouwen.

Anita Purnal kreeg de voorkeur van de jury omdat ze zich al jaren onbezoldigd en belangeloos engageert voor kansarme vrouwen en gezinnen in Afghanistan. Haar inzet voor onder meer het Vrouwenhuis in Istalif heeft ontegensprekelijk geleid tot een verbetering van de situatie van vrouwen daar en tot de moeizame opbouw van gelijke kansen in het door oorlog geteisterde Afghanistan.

De naam van deze prestigieuze prijs is niet toevallig gekozen. Marie Popelin (foto) was een pionier binnen de vrouwenbeweging in ons land. Ze studeerde in 1888 als eerste vrouwelijke juriste af aan de ULB, maar mocht de eed niet afleggen omdat ze als vrouw niet geschikt zou zijn voor de advocatuur. Ze trok met haar zaak naar de rechtbank maar ving ook daar bot. De strijd van Marie Popelin kreeg internationale bekendheid en staat geboekstaafd als een mijlpaal in de geschiedenis van het feminisme.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.