Mama Daktari: nieuw boek van Marleen Temmerman

cover_boekmarleentemmermandefIn haar nieuwe boek, Mama Daktari, beschrijft senator en gynaecologe Marleen Temmerman de ervaringen in haar kliniek in Afrika en hoe ook wij betrokken zijn bij wat daar gebeurt.

In Mama Daktari – 'mevrouw dokter' in het Swahili – brengt Marleen Temmerman enkele schrijnende verhalen uit haar Afrikaanse praktijk. Zoals over een vrouw die drie dagen lang in barensnood verkeerde in haar sloppenwijk. Toen ze uiteindelijk het ziekenhuis bereikte, was het te laat. Of het verhaal van een vondeling die ze voor de deur vond. Een vondeling van een dag oud en die onschuldig lag te slapen in een mandje. En verhalen over Afrikaanse vroedvrouwen, vol goede wil maar zonder middelen.

Marleen Temmerman vertelt ook bemoedigende verhalen. Zo is er bijvoorbeeld het verhaal van mama Susan, de boezemrijke dame die altijd nog plaats heeft voor een kind dat nergens terecht kan. Of van Mary, die zonder scholing maar met veel gezond verstand een doeltreffend voorbehoedsmiddel ontwikkelde. En van de mzees, de wijze mannen die er alles aan doen om de moderne wijsheid in hun oude traditie een plaatsje te geven.

"We maken ons soms wijs dat Afrika en al zijn problemen te ver van ons bed liggen om er ons druk over te maken", zegt Marleen Temmerman. "Te vaak vergeten we hoezeer we, of we dat nu willen of niet, betrokken zijn bij wat er daar gebeurt. De wereld is een dorp. Ons dorp. En het is goed daar af en toe eens bij stil te staan." aldus Marleen Temmerman.

Meer info:
www.marleentemmerman.be  

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.