Ludieke actie betaalbaarheid hormoonspiraaltje

hormoonspiraal_8_juli_2008_ontvangst_laurette_008_kleinzij-kant, volksvertegenwoordiger/apotheker Maya Detiège (sp.a) en senator/gynaecologe Marleen Temmerman (sp.a) vragen de terugbetaling van het hormoonspiraaltje. Zij hebben daarvoor een resolutie ingediend in de Kamer en de Senaat. Om hun eis kracht bij te zetten gaven zij op dinsdag 8 juli 2008 een speciaal ontworpen “spiraaltjesjuweel” af aan Laurette Onkelinx, minister van volksgezondheid.
Laurette Onkelinx nam het "spiraaltjesjuweel" met veel enthousiasme in ontvangst.  De halsketting met onderdelen van hormonale spiraaltjes werd speciaal in opdracht van zij-kant ontworpen door Lut Vandebos. Minister Onkelinx reageerde positief op het pleidooi tot terugbetaling van het hormoonspiraal. Ze beloofde spoedig te onderzoeken of de volledige of verhoogde terugbetaling haalbaar is binnen de budgetten.

Volgens de Stichting Farmaceutische kengetallen is het pilgebruik in Nederland sinds 2002 met 9 procent gedaald. Vrouwen experimenteren met alternatieve voorbehoedsmiddelen die minder hormonen bevatten, die minder effect zouden hebben op het libido en het gevoelsleven, en die je niet elke dag hoeft te slikken. Het hormoonspiraaltje is momenteel één van de meest betrouwbare en gebruiksvriendelijke voorbehoedmiddelen. Niet alleen is het hormoonspiraal zeer efficiënt als voorbehoedsmiddel, het is ook uitermate geschikt voor vrouwen die last hebben van pijnlijke en/of overvloedige maandstonden. De nationale abortuscommissie deed in 2005 reeds de aanbeveling om het hormoonspiraaltje terug te betalen als een oplossing om ongewenste zwangerschap door foutief gebruik van orale anticonceptie te voorkomen binnen bepaalde risicogroepen.

Naast het comfortvoordeel is er dus ook een financieel voordeel omdat de kost voor maandverbanden en tampons vermindert. Daarbij is het hormoonspiraal ook een prima alternatief voor vrouwen die de neiging hebben om nog al eens te vergeten de pil te nemen of  voor vrouwen die de pil niet mogen/kunnen of willen gebruiken. Bovendien is het ook een uitstekend middel bij postmenopauzale vrouwen die oestrogeen therapie nodig hebben voor de behandeling van menopauzale klachten.

De kostprijs voor het hormoonspiraaltje is echter veel te duur, vinden zij-kant,  Maya Detiège en Marleen Temmerman. Het spiraal kost 134 euro. Er is geen tussenkomst van de ziekteverzekering voorzien behalve voor meisjes jonger dan 21 jaar. Dit is echter een uiterst klein aantal en zij  betalen toch nog altijd 107 euro. Reken daar nog het doktershonorarium bij en vele vrouwen zullen twee keer nadenken vooraleer zij overgaan tot deze vorm van anticonceptie.

Het hormoonspiraal is ruim driemaal duurder dan de meeste andere niet-orale voorbehoedsmiddelen en in heel wat andere Europese landen wordt het volledig terugbetaald. Dit moet ook in België kunnen, menen zij-kant, Detiège en Temmerman. Daarom vragen zij aan minister Laurette Onkelinx om de terugbetaling van het hormoonspiraal op te nemen in de wettelijke ziekteverzekering. De hoge instapprijs van deze anticonceptiemethode is nu voor vele vrouwen, in het bijzonder uit de lage inkomensgroepen, een beletsel om van dit uiterst betrouwbare middel gebruik te maken. Ook dient de terugbetaling beter geregeld bij vrouwen die een  hormoonspiraal nodig hebben voor andere redenen dan contraceptie zoals bij overmatig bloedverlies, een aanpak waardoor veelal een operatie (curettage en wegname van de baarmoeder) kan vermeden worden.

De producent van het Mirena-spiraaltje, Schering, is niet van plan een aanvraag voor terugbetaling te doen, maar de minister kan dit wel opleggen.

zij-kant, Detiège en Temmerman vragen ook aan de federale regering om in samenwerking met de gemeenschappen en de gewesten een ruime, wetenschappelijk onderbouwde campagne te voeren om de voor- en nadelen van het hormoonspiraal en van andere vormen van anticonceptie bij het grote publiek meer bekendheid te geven. Om hun voorstel kracht  bij te zetten overhandigen de socialistische vrouwen aan minister Onkelinx een mooi juweel gebaseerd op een spiraaltje.

Info: zij-kant, Vera Claes, 0477/65 54 63

hormoonspiraal_8_juli_2008_003_kleinclosup

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.