Lockdowns beschermen niet tegen huiselijk geweld

Het aantal telefonische meldingen van huiselijk geweld steeg met 70% de laatste weken. Nu de lockdown zijn derde weekend ingaat, lanceren VICE Belgium en het Brusselse collectief ‘Laisse Les Filles Tranquilles’ vandaag een sensibiliseringscampagne rond huiselijk geweld. zij-kant verspreidt mee de oproep.

‘Blijf in uw kot’, wordt ons tot in den treuren herhaald. Het advies is duidelijk: alleen tussen je eigen vier muren ben je veilig. Voor het COVID-19-virus, althans. Want #stayathome is niet voor iedereen hetzelfde als #staysafe. Het aantal telefonische meldingen van huiselijk geweld steeg in België met 70% de laatste weken.

Daarom lanceren nieuwssite VICE Belgium en het Brusselse collectief ‘Laisse Les Filles Tranquilles’ op 3 april een sensibiliseringscampagne rond partnergeweld. Een filmpje op sociale media en een poster maken slachtoffers duidelijk dat ze terechtkunnen bij de hulplijn bij geweld 1712. Maar ook getuigen wordt gevraagd om aan de alarmbel te trekken en om het noodnummer 101 te bellen.

Ook zij-kant uitte reeds bij het begin van de lockdown haar vrees voor een toename van intrafamiliaal geweld en riep reeds op om partnergeweld te melden bij de politie. We roepen dan ook op om deze boodschap verder te verspreiden en het bericht te delen op sociale media.

Wie thuis een printer heeft, kan ook de poster uitprinten en op het raam of in de trappenhal plakken, of kopies achterlaten bij de kruidenier of de apotheek. De poster kan je hier downloaden. Natuurlijk kan je de boodschap ook zelf op een papier schrijven en dit ophangen.

Blijf veilig, en zorg voor elkaar.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.