Lidstaten zien Europese quota voor vrouwen in raden van bestuur niet zitten

Begin september lanceerde Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding een voorstel dat beursgenoteerde bedrijven verplicht om minstens 40 procent vrouwen binnen hun raden van bestuur op te nemen. zij-kant juichte dit voorstel toen toe.

Negen Europese lidstaten, waaronder Groot-Brittannië, Nederland en Malta, steunen het voorstel helaas niet. Zij schreven dit in een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Zweden en Duitsland hebben de brief niet ondertekend, maar zouden ook geen voorstanders van Europese quota zijn. Hierdoor komt de voorgestelde richtlijn er waarschijnlijk niet.

De tegenstanders van de Europese quota vinden dat deze kwestie binnen de nationale wetgeving van de lidstaten geregeld moet worden. In verschillende Europese landen bestaan immers al quota voor vrouwen in raden van bestuur. In België en in Italië moet bijvoorbeeld 33% van de zetels in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven naar vrouwen gaan, in Italië tegen 2015, in België tegen 2017.

zij-kant blijft quota voor vrouwen verdedigen. Het lijkt de enige manier te zijn om het onevenwicht tussen mannen en vrouwen in topposities fundamenteel te veranderen. Niet alleen vrouwen winnen hierbij, ook de bedrijven worden sterker door de meer diverse bijdragen van hun bestuursleden.

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.