Let’s make it fifty-fifty

Is België een gelijke samenleving? Niet als je naar onze regeringen kijkt. Telkens staat een man aan het  hoofd van de ploeg. Het lijkt nog even wachten op een vrouwelijke Eerste Minister. Van de 13 federale ministers zijn slechts 5 vrouw. Dit kan beter. Daarom lanceren Amazone, Conseil des Femmes Francophones de Belgique, het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en de Vrouwenraad de oproep “Let’s make it fifty-fifty”.

Boegbeelden van de campagne zijn 3 doorwinterde politici: Willy Claes, Herman De Croo en Mark Eyskens. Zij stellen zich voor dat ze vrouwen hadden kunnen zijn. Hun oproep: “Stem vrouw!” Want vrouwen vormen slechts een derde van alle lijsttrekkers en zo’n 40% van onze parlementsleden. Enkel sp.a verzamelde meer vrouwelijke lijsttrekkers (8) dan mannelijke (6). Politica’s hebben uw steun dus nog steeds nodig.

De Belgische vrouwenorganisaties vragen ook steun aan vrouwelijke politici na de verkiezingen. “Laten we er 50/50 van maken” moet de richtlijn worden bij de vorming van de nieuwe regeringen en hun kabinetten. Zo worden vrouwen en mannen eindelijk gelijk en onze regeringen nog beter. Want diversiteit brengt succes.

Deze regeringen moeten werk maken van een kwalitatief sterk genderbeleid. zij-kant stelt vast dat vooral progressieve partijen gelijkheid v/m hoog in het vaandel dragen. Stem daarom op 25 mei niet alleen vrouw, maar ook progressief.

De campagne kan gelukkig op veel bijval van onze politici rekenen. Zowel de voorzitters van Groen, sp.a, CD&V, Ecolo en Open Vld ondertekenden de oproep. Opvallend: voor N-VA tekende enkel senatrice Annemie Charlier. De partij heeft dan ook maar één vrouwelijke lijsttrekker. De lijst met ondertekenaars vind je op de website van De Standaard.

Meer info over de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek vind je op www.stemvrouw.be en op amazone.be.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.