Lady Techno in Wonderland

technoladiesIngenieurs, informatici, procesoperatoren…helaas zijn het zelden vrouwen. Met het evenement ‘Red Carpet for Technoladies’ op 25 mei wil Agoria daar verandering in brengen. Wil je weten waarom het zo belangrijk is dat de federatie van de technologische industrie haar technoladies in de bloemetjes zet? Lees dan het verhaal ‘Lady Techno in Wonderland’ van Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB en Equal Pay Day-ambassadeur, en Anneke Ernon, woordvoerder van VDAB. Neem meteen ook een kijkje op de technoladies-website, met inspirerende testimonials, vrouwvriendelijke tech-bedrijven en informatie over het evenement.

"Lady Techno had het van kindsbeen af al op techniek begrepen: als klein meisje schroefde ze haar poppenhuis graag uit en in elkaar. Ze was er als de eerste bij om een kapotte radio weer aan de praat te proberen krijgen en droomde weg bij het zien opstijgen en landen van vliegtuigen. Hoe slaagden die grijze bakken erin om zomaar in de lucht te blijven hangen? De wereld was een grote ontdekkingsreis voor Lady Techno.

Miss Scare You verwelkomde op school haar vlijt en handigheid. “Uiteraard”, riep Miss Scare You met grote ogen en felle stem, “meisjes scoren op school beter dan jongens! Ze studeren ook vaker verder: 55% van de studenten in het hoger onderwijs zijn vrouw. Daar kunnen mannen nog wat van leren!” Lady Techno kwam tot de vaststelling dat techniek helemaal ‘haar ding’ was. “Heerlijk!”, riep ze uit, “ik word later mecanicien of misschien ingenieur!” Miss Scare You liep niet bepaald hoog op met haar toekomstplannen. “Weet je dan niet”, zei ze op scherpe toon, “dat meisjes niet genoeg van techniek en technologie houden om er in groten getale hun studies aan te wijden? Dit is heus niks voor jou. In de ingenieursopleidingen is de verhouding man-vrouw 84 mannen tegen 16 vrouwen en in de technologiebedrijven is het niet anders: vandaag zijn 1 op de 7 werknemers in de technologische industrie vrouw. Vreselijk!” “En dan?”, repliceerde Lady Techno. “Dat zegt toch niks over mij?”

Diep ontgoocheld en met hangende schouders trok Lady Techno naar huis, op zoek naar troost bij Father Tech No. Haar vader begreep echter niks van haar hele verhaal. “Wat moet een lieve, intelligente meid als jij gaan doen in de industrie? Daar komt niks van in huis.” “Blijf jij maar weg van grote machines en smerige productieruimtes. Je maakt je alleen maar vuil en je moet tegen hordes mannen vechten.” “Je bent toch ook goed in talen? Waarom doe je daar niks mee?”

Lady Techno zuchtte diep en trok ten einde raad naar de man op school die studiekeuzes begeleidt, Mister Catch. Hij zou begrijpen dat ze net met haar talen heel wat internationale contacten zou kunnen opbouwen in de industrie en dat werken in techniek helemaal op haar lijf geschreven stond. “Blij dat je me om advies komt vragen”, zei hij. “Het aantal betaald werkende vrouwen op de nationale en internationale arbeidsmarkt is in de voorbije jaren sterk gestegen. Culturele emancipatie, onderwijs en de evolutie naar een kenniseconomie die minder op fysieke kracht berust, hebben ervoor gezorgd dat de ondervertegenwoordiging van vrouwen op de arbeidsmarkt aan het verdwijnen is. Dat is goed nieuws.” “Ik zie in jou echt een zorgend type. De zorgsector is echt iets voor vrouwen en daar is veel werk.  Doe zoiets maar…”. “Miss Scare You vertelde me dat je in techniek wil stappen. Weet je dan niet dat dat ontzettend moeilijk is voor meisjes?” “Ja, maar”, probeerde Lady Techno er nog aan toe te voegen, “vrouwen zijn toch ondervertegenwoordigd in bepaalde functies en sectoren?” “En ik heb gehoord dat de vraag naar technische profielen alsmaar groter wordt.” Lady Techno had al heel vroeg door dat vrouwen voor de technologiesector een interessant rekruteringspotentieel vormen. Als vrouwen tenminste willen kiezen voor technologie. “En ik heb van Mister Go for It gehoord dat het een mooie afwisseling biedt tussen denkwerk en concreet werken met je handen, dat het boeiend is om te begrijpen hoe de dingen precies werken, dat je met verschillende materialen kan werken, dat er actie en creativiteit bij komt kijken”. “En dan heb je zeker ook gehoord dat het ook voldoening geeft om iets te kunnen oplossen of herstellen?”, voegde Mister Catch er cynisch aan toe. “Je snapt het niet”, zei hij. “Ga maar naar huis en probeer van een andere job te dromen.”

Net op het moment dat Lady Techno uitgeput en teleurgesteld in haar diepste slaap wegzinkt, schrikt ze op door een fel geluid. Ze wordt wakker op een knalrode loper en ligt niet meer in haar eigen bed. Ze hoort een dj die een wervelende mix speelt. “Het was een akelige droom”, bedenkt Lady Techno zich. Ze wrijft in haar ogen, kijkt opgelucht rond en realiseert zich dat ze wel degelijk enkele jaren eerder als ingenieur is afgestudeerd en ondertussen een fantastische job heeft. Daar lopen ze in de spotlights: alle grote Techno Ladies van Vlaanderen! En ook werkgevers en sectoren die hard op zoek zijn naar vrouwelijk technisch talent en meer vrouwelijke ‘touch’ op de werkvloer. Zij hebben begrepen dat vrouwen in technische beroepen in de spotlights moeten komen te staan.

Agoria organiseert daarom op 25 mei een campagne en een evenement ‘Red Carpet for Technoladies’. Deze keer is er geen Lady Gaga op het podium, maar wordt letterlijk de rode loper uitgerold en worden alle schijnwerpers gericht op Technoladies. Want 9 op de 10 bedrijven uit de technologische industrie willen meer vrouwen in dienst nemen voor technisch gerichte functies, blijkt uit een enquête van Agoria. Een female touch is volgens hen een verrijking, het zorgt voor diversiteit en dynamiek. En gelijk hebben ze. Techno is niet langer macho. Ze veroveren de rode loper én het podium en zullen in de komende jaren stapels gouden arbeidsmarktplaten verzamelen door hun sterke performance. Lady Gaga kan er nog wat van leren. Vrouwen in techniek en technologie?! Lady Go Go! We love Technoladies!"

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.