Samen met de andere Ladies in Red staakt zij-kant op internationale vrouwendag. Via een automatische out-of-office laten we iedereen op 8 maart weten dat wij niet aan het werk zijn, gezien we de rest van het jaar al dubbele shifts draaien en toch tegen een loonkloof v/m van 23% aankijken.

Naast deze virtuele staking scharen we ons ook achter de fysieke vrouwenstaking van het Collecti.e.f 8 maars. Zij roepen alle vrouwen in België op om gedurende 24 uur het werk neer te leggen op 8 maart 2021. Met deze derde editie van de nationale vrouwenstaking willen ze al het werk dat vrouwen dagelijks doen zichtbaar maken.

De coronacrisis heeft immers meer dan ooit duidelijk maken dat vrouwen onzichtbaar zijn voor de economie: ze zijn oververtegenwoordigd in de essentiële beroepen, vaak in moeilijke werkomstandigheden en aan lage lonen. Zo verdienen zorgkundigen gemiddeld 2.549 euro bruto per maand, ofwel een bedrag dat bijna 30% onder het loon van de gemiddelde Belg ligt. Verpleegkundigen hebben een lager loon dan de gemiddelde werknemer met een bachelor-diploma. Helemaal onderaan de loonladder bungelen de verzorgers in kinderdagverblijven. Deze vrouwen (98%) oefenen nochtans – ook buiten coronatijden – mogelijk de meest essentiële job uit.

Daarnaast staan vrouwen nog meer dan vroeger in voor de zorg en opvang van kinderen en het toegenomen huishoudelijk werk. De zorgtaken waren reeds voor de coronacrisis ongelijk verdeeld, maar de pandemie lijkt ons terug te sturen naar de jaren ’50, met grote gevolgen voor de loonkloof v/m. Zo maakten tijdens de eerste lockdown bijna uitsluitend vrouwen gebruik van het corona-ouderschapsverlof. Dit heeft volgens socioloog Ignace Glorieux (VUB) te maken met het feit dat dit verlof geen recht was maar een gunst die moest toegestaan worden door de werkgever, en dat dan de genderstereotypen spelen: mannen zetten de beroepsrol voorop, vrouwen de zorgrol. 

Tot slot pieken ook de cijfers over intrafamiliaal geweld – waarvan vrouwen nog steeds het grootste slachtoffer zijn – sinds we zo veel tijd thuis doorbrengen. Huiselijk geweld wordt dan ook de schaduwpandemie genoemd. Tijdens de eerste lockdown steeg het aantal meldingen van partnergeweld bij hulplijn 1712 met 70%. En dan hebben het nog niet over de wereldwijde impact van de crisis, met een toename van kindhuwelijken, tienerzwangerschappen, cybergeweld, genitale verminking of de bemoeilijkte toegang tot anticonceptie en abortus.

De Ladies in Red roepen daarom op om alle werk, betaald en onbetaald, neer te leggen op internationale vrouwendag. Voor deze derde vrouwenstaking werden door ABVV actie-aanzeggingen en een stakingsaanzegging ingediend, waardoor werknemers en werkneemsters gedekt zijn als ze het werk neerleggen.

Staak je mee?

  • Gebruik ons ‘Ladies in Red on strike‘-kader op je Facebook-profielfoto. Hoe doe je dit? Ga naar je profielfoto op Facebook, klik op ‘profielfoto bewerken’ en selecteer dan ‘kader toevoegen’. Je kan dan zelf een kader kiezen.
  • Deel onze ‘Ladies in Red on strike’-banners en posts op je sociale media
  • Neem onze out-of-office over: Bedankt voor uw mail. Vandaag, op internationale vrouwendag, werk ik niet. Net als vele andere vrouwen staak ik, om zo het werk dat vrouwen dagelijks doen zichtbaar te maken. Vrouwen verdienen immers nog steeds 23% minder dan mannen, ook al zijn ze oververtegenwoordigd in cruciale sectoren als de zorg en het onderwijs. Daarnaast besteden vrouwen nog steeds veel meer tijd dan mannen aan het huishouden en de kinderen, een al even essentiële en ondergewaardeerde job. Vindt u ook dat het tijd is om vrouwen hun verdiende loon te geven? Neem onze out-of-office over en staak mee. Met vele groeten
  • Om 17.30u vinden er in Brussel op drie plaatsen een Wereldvrouwenmars plaats. De Ladies in Red verzamelen coronaproof met een beperkte delegatie op het Muntplein om 17u30.

Meer info over de activiteiten op internationale vrouwendag vind je op onze pagina www.internationalevrouwendag.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.