Ladies in Red delen geluk uit op Vrouwendag

Op 11 november mag het sterke geslacht eens extra in de bloemetjes worden gezet. Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) organiseert voor de 44ste keer een Vrouwendag met workshops, gesprekken en een concert. Dit jaar is het thema geluk. Ook de Ladies in Red komen naar de Gentse Centrale en delen er gelukskaartjes en chocolade (hét ultieme geluk, toch?) uit.

Geluk is: equal pay, arbeidsduurvermindering, vrouwen aan de macht, superpapa’s, liefdevolle relaties, sociale bescherming wereldwijd… en chocolade. Althans als het van de Ladies in Red (ABVV, FOS, VIVA-SVV en zij-kant) afhangt. Op 11 november delen we in Gent chocolaatjes en gelukskaartjes uit, waarop we niet alleen onze wensen meegeven maar mensen ook aanzetten iemand anders iets moois toe te wensen. Geluk is immers het thema van deze 44ste Vrouwendag.

Queeste

En dat is niet toevallig. Geluk is een strijd geworden. Tik het woord in op Google en je wordt overspoeld door tips en tests. Veel mensen zijn echter tevergeefs op zoek naar die roze wolk. Zo zegt HR-specialist Securex dat 1 op de 10 Belgische werknemers met een burn-out kampt, en Vlaanderen heeft één van de hoogste zelfmoordcijfers van Europa.

In De Morgen verscheen recent een stuk over de Amerikaanse professor Adam Grant die stelt dat onze niet-aflatende queeste naar geluk ons net ongelukkig maakt.  Sheryl Sandberg, topvrouw van Facebook, was het daar alvast roerend mee eens.

Vrouw zkt geluk

Dat is misschien niet toevallig. Voor vrouwen lijkt geluk soms een abstract begrip in deze hectische tijden. Terwijl ze lopen van crèche naar winkel naar werk naar school naar sportles naar vergadering en ondertussen proberen te slagen in al deze zaken en daarnaast te investeren in hun relaties, is tijd voor zichzelf vaak ver zoek. Het debat van de arbeidsduurvermindering wordt dan ook volop gevoerd.

Voer genoeg voor een inspirerende vrouwendag. Kom mee discussiëren en nadenken!

Wanneer? Woensdag 11 november 2015, van 13.00 uur – 18.00 uur. Concert om 20.00 uur.

Waar? De Centrale, Kraankindersstraat 2 – 9000 Gent

(op wandelafstand Gent-Dampoort | tram 4, bus 55-58 van Gent-Sint-Pieters)

Prijs?

Gratis

Concert: 5 euro

Programma?

13.15u | Start

13.30-15.00u | Werkwinkels

  • Weg van Geluk, ver weg zijn van daar waar je gelukkig was…: digital storytelling met zes getuigenissen (Victoria Delux, Elien Spillebeen, De Sloep, Inloopteam Kind en Preventie Gent en Reddy Teddy)
  • Op zoek naar geluk: over migratie en geluk (In-Gent, Ella vzw en Viejoteca Gent)
  • Is het kerngezin de weg naar geluk? Een verkenning van alternatieve gezins- en relatievormen (VOK)
  • Panelgesprek #Racisme #Seksisme: Jamila Channouf en Bieke Purnelle gaan in gesprek over haar bijdrage aan het boek #Seksisme Nee. Wij overdrijven niet van Cathérine Ongenae. Moderatie en inleiding door Zeynep Balci. (De Gentse Lente, DeWereldmorgen , platform #DailyRacism)

15u15- 16.45 | Werkwinkels

  • Maakt seks gelukkig? Een intieme werkwinkel, onder vrouwen, over seksualiteit en lichamelijkheid (AFAM, Vuile Lakens, In-Gent en VOK)
  • Meisjes aan het woord over geluk (Jong vzw en Ella vzw)
  • Wat mag geluk kosten? In gesprek met Rachida Aziz (Azira, My choice not yours), Annemie Jannsens (Wereldsolidariteit, voorheen Femma) en Ria van Heen (Kiddybips) over de mondiale kledingindustrie (In-Gent, PAG, vzw Koza en Faire Trade Gent)
  • Geluksdans: al bewegend en improviserend gelukkig in je lijf onder begeleiding van Dina Mouton (In-Gent en Famba)

17.00u. | Sofagesprek: Rachida Lamrabet en Anja Meulenbelt over geluk, gemodereerd door Fatma Taspinar. Spoken word door Samira Salah.

20.00u. | Wervelend slotconcert van S.W.A.N. (i.s.m. De Centrale)

Vier frontvrouwen met wortels in Congo en Brazilië brengen met vier muzikanten een swingende set. Op 11.11.15 maken ze niet bij Arsenal of Zita Swoon het mooie weer, maar op de Vrouwendag! Wisselende ritmes en genres, maar steevast energiek.

Doorlopend: kinderopvang (Kongostraat 42) en (h)eerlijke catering

 

 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.