Laat kinderen kind zijn

In Frankrijk wordt binnenkort een wet gestemd die minimissverkiezingen (schoonheids-wedstrijden voor jonge kinderen) verbiedt. Ook in eigen land gaan stemmen op om deze evenementen te verbieden. zij-kant is er van overtuigd dat een duidelijk juridisch kader nodig is, maar vindt een volledig verbod te ver gaan.

Het probleem bij minimissverkiezingen ligt vooral bij ouders en bepaalde actoren in de samenleving die kinderen dreigen uit te buiten. Niet bij kinderen die graag dansen, zingen, toveren, … op een podium. zij-kant is er voorstander van dat wedstrijden voor kinderen sterk gereguleerd worden. De Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen leverde hiervoor een aantal goede aanbevelingen.

Zo is kinderarbeid sinds 1971 streng gereguleerd in België, met een algemeen verbod waarop slechts beperkt afwijkingen toegelaten worden. De ‘adviesraad aangaande kinderarbeid’ die zich over die afwijkingen moet uitspreken is echter onbestaande. De Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen vraagt daarom dat deze adviesraad zo snel mogelijk wordt opgericht.

Andere voorstellen die circuleren, zoals een charter of de blokkering van het wedstrijdgeld tot de kinderen meerderjarig zijn, lijken ons ook zinvol om misbruiken tegen te gaan.

Een uitwas die zeker tegengegaan moet worden, is de hyperseksualisering van kinderen. Kinderen moeten kind kunnen blijven. Het is absurd om hen als volwassen vrouwen op te maken of sexy dansjes te laten doen. Tijdens minimissverkiezingen hoort de aandacht naar de vaardigheden en spontaniteit van de kinderen te gaan, niet naar hun uiterlijk.

In ieder geval moet de huidige praktijk goed bestudeerd worden om good practices te verspreiden en uitwassen aan te pakken. Laat kinderen kind zijn, maar verbied hen niet iets te doen wat ze graag doen.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Eén reactie

  1. Is “kind zijn” niet één van de kinderrechten, waarop zo nauw wordt toegezien ?
    Wij schatten niet in welke de gevolgen zijn voor de kinderen die op deze wijze worden opgevoerd door volwassenen, alsook de gevolgen voor hun omgeving zijn niet te overzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.