Kom langs bij onze liefdesactie in Brussel!

22% durft aan haar/zijn partner niet te zeggen dat zij/hij iemand anders aantrekkelijk vindt en 31% kan bij een probleem enkel bij zijn/haar partner terecht als diens hoofd ernaar staat. Dat blijkt uit de relatietest die zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn lanceerden voor de sensibiliseringscampagne ‘Liefde is (niet). Woensdagochtend voeren we actie aan Brussel-Centraal en donderdag aan de VUB. Kom eens langs!

Psychisch geweld maakt de helft uit van de geregistreerde feiten van partnergeweld. Dit geweld wordt echter niet altijd herkend, vooral niet door jongvolwassenen. Daarom voeren zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn in oktober en november campagne met ‘Liefde is (niet)’. Met een relatietest en een hemelse/helse stand vragen we jongvolwassenen om na te denken over relatiekwaliteit. Zo willen we hen ondersteunen in het uitbouwen van gezonde relaties.

Relatietest: update

Om mensen te doen nadenken over hun relatie lanceerden we op 1 oktober ook een digitale relatietest over psychisch geweld. Bijna 4.000 respondenten vulden ondertussen de test reeds in. Dat is dubbel zoveel als bij de publicatie van de eerste resultaten vorige week.

Toen bleek al dat 3 op de 10 te maken krijgen met signalen die wijzen op een onevenwichtige relatie en bij 1 op de 10 neigt de relatie duidelijk naar emotioneel geweld. Die verhoudingen blijven overeind, al steeg het aantal onevenwichtige relaties met 37% bijna naar 4 op de 10. Ook de percentages bij onze stellingen over psychisch geweld stegen licht.

Daarnaast zijn een aantal andere opmerkelijke tendensen vast te stellen.

• 31% zegt dat, wanneer hij/zij met een probleem zit, de partner enkel luistert als zijn/haar hoofd ernaar staat. 11% zegt zelfs het gevoel te hebben dat het zijn/haar partner niet veel kan schelen.

• 30% zegt dat, als zij/hij iemand anders aantrekkelijk vindt, haar/zijn partner daar moeite mee heeft. 22% verzwijgt dit zelfs om ruzies te vermijden.

• 21% heeft het gevoel dat zijn/haar partner bij het vrijen vooral aan zichzelf denkt.

• 40% probeert zijn/haar partner niet te irriteren als die gestresseerd is. Bij 22% werkt de partner dit uit op de ander.

• 21% zegt dat haar/zijn partner bij een conflict haar/hem altijd het gevoel geeft dat het haar/zijn schuld is.

Praktisch

• Woensdag 14 oktober 2015, 7.00 uur – 11.00 uur: Europakruispunt (voor Brussel-Centraal)

• Donderdag 15 oktober 2015, 11.30 uur – 13.30 uur: VUB (cafetaria), Pleinlaan 2, 1050 Elsene

Meer informatie vind je op de campagnewebsite horenzienenpraten.be Hier kan je ook de relatietest invullen.

 

 

 

 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.