Jonge vrouwen worden vaker zelfstandige maar haken sneller af wanneer ze moeder worden

Meer vrouwelijke dan mannelijke jonge startende zelfstandigen

Meer dan de helft van de startende zelfstandigen is jonger dan 35 jaar. Onder de 25 jaar zijn de vrouwelijke startende zelfstandigen in de meerderheid. Opmerkelijk want gemiddeld is slechts één op drie zelfstandigen een vrouw.

Uit de cijfers blijkt dat vrouwen vooral kap- en beautysalons openen, een eet- of drankgelegenheid oprichten of starten als zelfstandige consulentes, lesgeefsters of verpleegkundigen.

Moeilijke combinatie werk en gezin

De combinatie werk en gezin blijkt nog steeds een hoofdreden voor vrouwen om te stoppen met hun zelfstandige activiteit. Zeventig procent van de zelfstandige vrouwen vindt het moeilijk arbeid en gezin te combineren. Vijftig procent van de zelfstandige vrouwen geeft zelfs aan dat ofwel het werk, ofwel het gezin lijdt onder de moeilijke combinatie. Daarom klinkt de vraag bij vrouwelijke zelfstandigen naar een uitgebreidere en meer flexibele kinderopvang.

Wanneer vrouwen kiezen voor ondernemerschap in hoofdberoep, zijn er heel wat sociale maatregelen die zij aan hun neus zien voorbijgaan. Zo bestaat er binnen het zelfstandigenstatuut bijvoorbeeld geen ouderschapsverlof. Dit terwijl vrouwelijke werknemers een breder scala aan sociale voordelen kennen om hun werk- en privéleven in balans te houden. Wel hebben zelfstandige vrouwen recht op 105 gratis dienstencheques voor huishoudhulp recht na de bevalling, maar nog veel vrouwen zijn hiervan nog niet op de hoogte.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.