Internationale Vrouwendag op 8 maart 2012

Op deze 101ste Internationale Vrouwendag willen wij een brug slaan tussen vrouwen wereldwijd. De Nederlandstalige Vrouwenraad, Wereldvrouwenmars België en de Conseil des Femmes Francophones de Belgique organiseren daarom samen een actie op de Sainctelettebrug in Brussel op donderdag 8 maart 2012, van 12u30 tot 13u30. Deze actie kadert in de wereldwijde campagne van Women for Women International, waarbij in de hele wereld vrouwen op een brug bijeenkomen voor vrouwenrechten en solidariteit met elkaar.

We vragen dit jaar vooral aandacht voor de gevolgen van de financiële crisis voor vrouwen. We protesteren tegen de besparingen van de Belgische regering: we weten dat o.a. de inperking van het tijdskrediet en de maatregelen inzake werkloosheid en pensioenen zwaar zullen wegen op vrouwen. We protesteren tegen gelijkaardige maatregelen in andere Europese landen omdat het niet de zwaksten zijn die deze crisis moeten betalen. We zijn solidair met vrouwen uit het Zuiden die het nogmoeilijker krijgen door de wereldwijde economische en financiële crisis.

We roepen ook op tot waakzaamheid omdat crisistijden extra voeding bieden aan conservatieve krachten. Vrouwenrechten staan onder druk, en niet alleen in verre landen. In Hongarije wordt het recht op abortus onderuit gehaald, in vier Europese lidstaten is abortus nog steeds verboden, in de Verenigde Naties ageren conservatieve en religieuze bewegingen tegen vrouwenrechten en gelijkheid man/vrouw. Samen met andere Belgische vrouwenorganisaties lanceerde de Vrouwenraad daarom een Manifest voor vrouwenrechten.

Met deze brugactie zeggen wij neen aan de maatregelen tegen de crisis die de zwaksten – envooral veel vrouwen – treffen, neen aan conservatieve en religieuze bewegingen die terugwillen naar de zogenaamde ‘traditionele’ gezins- en gemeenschapswaarden, neen aan elkebeperking van onze deelname aan het publieke en economische leven, neen aan het inperkenvan onze autonomie en vrijheid, neen aan aanslagen op onze seksuele en reproductieve rechten,neen aan een discriminerend familierecht, neen aan alle vormen van geweld op vrouwen.

Doe mee en laat je stem horen in Brussel op 8 maart.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.