Internationale vrouwendag

Op 8 maart is het internationale vrouwendag! zij-kant lacht de clichés over vrouwen en mannen weg tijdens de one woman comedy show ‘Weg met de clichés’, doet mee met de Wereldvrouwenmars én viert de zeventigste verjaardag van het vrouwenstemrecht.

KnipselWeg met de clichés!

Vrouwen kunnen niet parkeren en mannen niet multitasken. Vooroordelen over mannen van Mars en vrouwen van Venus zijn hardnekkig. Hoog tijd om de hokjes af te breken, vinden de stad Mortsel, zij-kant en Curieus. Samen met comédienne Veerle Malschaert organiseren we op internationale vrouwendag de one woman comedy show ‘Weg met de clichés!’

8 maart is internationale vrouwendag. De dag waarop vrouwenrechten wereldwijd extra aandacht krijgen. En dat is geen toeval. Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste vrouwenstaking plaats. De textielarbeidsters protesteerden tegen hun slechte arbeidsomstandigheden met de poëtische woorden: “Wij willen brood én rozen”. Enkele jaren later, op 8 maart 1917, kwamen ook de textielarbeidsters in Sint-Petersburg massaal in opstand tegen de verschrikkingen van de oorlog en het voedseltekort. Hun stakingen en demonstraties liepen uit op een algemene werkstaking en werden later hét symbool voor de strijd voor gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen.

Een strijd die – gelukkig maar – vruchten heeft afgeworpen, maar die nog lang niet gestreden is. Dat bewijzen vandaag de #MeToo beweging, de hardnekkige loonkloof en het nieuwe feminisme waar vrouwen (en ook mannen) achter staan.

Meer dan een eeuw na de protesten van de textielarbeidsters staan we dus stil bij de discriminaties waarmee vrouwen nog steeds te maken krijgen, maar kijken we ook hoopvol naar de toekomst. En omdat op onze feestdag wel eens gelachen mag worden, organiseren de stad Mortsel, zij-kant en Curieus een comedy show over de oude clichés over vrouwen en mannen die vandaag nog altijd stand houden. Samen met comédienne Veerle Malschaert maken we korte metten met de genderstereotiepe hokjes en seksistische vooroordelen.

Heb je zin om je lachspieren nog eens te trainen? Wees er dan zeker bij! Alle vrouwen krijgen een attentie, alle mannen gaan naar huis met een glimlach…

Praktisch

Wanneer? Donderdag 8 maart om 20.15 uur
Waar? Mark Liebrecht Schouwburg, Heilig-Kruisstraat 16, Mortsel
Inkomprijs? 5 euro
Reservatie? Stadsonthaal – 03 444 17 17 – onthaal@mortsel.be
Info? www.ccmortsel.be


foto WVM 2016Wereldvrouwenmars

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert het platform Wereldvrouwenmars een grootschalig evenement op internationale vrouwendag. Op het Europakruispunt voor het Brusselse Centraal Station zal vanaf 15 uur een feministisch dorp verschijnen met stands van vrouwenverenigingen en verschillende animaties. Om 17.30 uur volgt een feministische ‘haka’: een sterk moment waarop vrouwen hun plaats opeisen, hun kracht bevestigen en hun verlangen om gehoord te worden!

zij-kant heeft samen met de andere Ladies in Red (ABVV, FOS, VIVA-SVV) een standje in het feministisch dorp. Kom zeker eens langs!


women at workPresentatie 70 jaar vrouwenstemrecht op Women After Work

Dit jaar mogen we opnieuw onze stem uitbrengen tijdens de verkiezingen. Voor jonge vrouwen lijkt het de normaalste zaak ter wereld, maar zeventig jaar geleden was het stemhokje in België een exclusieve mannenzaak.

zij-kant heeft jarenlange expertise opgebouwd rond de geschiedenis van het vrouwenstemrecht. Op 8 maart, internationale vrouwendag, zijn we te gast op Women After Work. Via een interactieve en rijkelijk geïllustreerde infosessie blikken we terug op de prille paritaire democratie, op de lange weg naar politieke gelijkheid, en kijken we vooruit naar een toekomst waarin politiek evenwicht hopelijk voor iedereen vanzelfsprekend is.

Wanneer? Donderdag 8 maart 2018, tijdens het Women After Work-event (15u – 22u) zal de presentatie twee maal gegeven worden.
Waar? De Centrale, Kraankindersstraat 2, Gent
Meer info over het event vind je op de website van De Centrale.

Geplaatst in Nieuws en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.