Instituut publiceert biografie Marijke Van Hemeldonck

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen stelt op maandag 9 december de biografie ‘Marijke Van Hemeldonck: socialiste en feministe’ voor. Deze werd door Els Flour samengesteld. De nieuwe publicatie verschijnt in een reeks van biografieën van belangrijke voorvechtsters van vrouwenrechten in België. Eerdere uitgaven waren gewijd aan Éliane Vogel-Polsky, Miet Smet en Jeanne Vercheval.

Gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw bleven er grove discriminaties tegen vrouwen voortbestaan. In België bundelden de feministes hun inspanningen voor gelijkheid in het beroepsleven, de politiek en binnen het gezin.

Marijke Van Hemeldonck is een van hen. Vastberaden gaat ze het gevecht aan voor een meer rechtvaardige samenleving. Zij engageert zich binnen de socialistische beweging om het recht van werkende en werkloze vrouwen te verdedigen en komt op voor het recht van vrouwen op anticonceptie en abortus. Ze is ook actief in verschillende vrouwenorganisaties zoals het ‘Aktiekomitee Gelijk Loon voor Gelijk Werk l’, het Vrouwen Overleg Komitee en Links en Feministisch. Gewapend met de vlijmscherpe pen van het militantisme van de jaren 1960-70 drukt ze haar revolte uit in het linkse tijdschrift Links. Uiteindelijk leidt haar traject haar naar de internationale scène. Ze werkt actief mee aan het Decennium van de vrouw en aan de wereldvrouwenconferenties van de Verenigde Naties. Als Europees parlementslid ziet ze er ook mee op toe dat dat de ongelijkheden op de agenda van het Europees Parlement worden gezet.

Dit boek schetst een beeld van de wegen naar het militant engagement. Het vestigt ook de aandacht op de strategieën om de wetgeving te veranderen en op het kapitaal belang van de internationale instellingen. Ten slotte zet het ook aan tot nadenken over de ongelijkheden die jammer genoeg nog steeds actueel blijven.

Voor het programma van de boekvoorstelling kan je terecht op de website van het Instituut. Inschrijven kan tot maandag 2 december bij mevrouw Christel Delvael (fax: +32 (0)2 233 40 32, e-mail: christel.delvael@igvm.belgie.be).

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.