Ikzwijgnietmeer.be

Elke dag worden in België ontzettend veel vrouwen verkracht. In 2012 werden door de politie 3053 klachten geregistreerd. Dit is meer dan 8 verkrachtingen per dag! Dit is slechts het topje van de ijsberg. De Veiligheidsmonitor 2008-2009 stelt bijvoorbeeld dat “nog steeds meer dan 90% van de seksuele delicten niet aangegeven wordt aan de politiediensten” en dat ze dus nooit geregistreerd worden. zij-kant kaartte dit probleem in 2012 nog aan naar aanleiding van haar campagne rond seksueel geweld in relaties.

Slachtoffers durven met hun verhaal niet naar buiten te komen uit angst, uit schaamte, omdat het te moeilijk is… Ze blijven daardoor in de kou staan. De dader kan ongestraft zijn gang blijven gaan. Een mentaliteitswijziging is dringend nodig, niet alleen bij justitie, bij de politie, bij de hulpverlening maar gewoon bij iedereen, ook de vrouwen zelf. Daarom start de Vrouwenraad op 25 november, de Internationale dag ter bestrijding van geweld op vrouwen, de campagne ‘Ik zwijg niet meer’.

Startschot is een manifestatie op 25 november van 13u tot 15u in het centrum van Brussel. Een lange rij vrouwen stapt van Brussel-Centraal naar het Justitiepaleis. Zij dragen een witte sweater met kap om de schaamte en stilte van slachtoffers te verbeelden.

Diezelfde dag lanceren zij de website ikzwijgnietmeer.be. Slachtoffers van verkrachting kunnen er hun verhaal kwijt en vinden er tips om rechtvaardigheid te eisen. Het publiek vindt er meer informatie over verkrachting en de campagne van de Vrouwenraad. Teken zeker hun petitie ‘Rise against rape’ om meer aandacht bij politie en gerecht te vragen voor verkrachtingszaken.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet lijkt zich bewust te zijn van het probleem. In een rondzendbrief aan de lokale korpschefs geeft ze politieagenten concrete richtlijnen om slachtoffers van geweld- en zedenfeiten beter op te vangen. Zo wordt gevraagd om de slachtoffers discreet te behandelen, fysiek contact te vermijden, actief te luisteren, aandacht te hebben voor het non-verbale gedrag, geen overhaaste conclusies te trekken op basis van het gedrag van het slachtoffer en alles nauwkeurig te noteren. Ook mogen de agenten niet de indruk geven dat de vrouw de agressie had kunnen vermijden.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.