IGVM-loonkloofrapport 2012

Op vrijdag 23 maart 2012 stelde het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) het Loonkloofrapport 2012 voor. Dit rapport geeft de officiële cijfers weer over loonverschillen tussen vrouwen en mannen op basis van de objectieve statistieken van de Federale Overheidsdienst Economie en het Federaal Planbureau. De cijfers uit dit zesde jaarlijkse loonkloofrapport hebben betrekking op het enquêtejaar 2009.

Het loonkloofrapport vormt elk jaar de basis van onze Equal Pay Day-campagne. Aan de hand van die officiële statistieken bepalen we de datum van Equal Pay Day, dit jaar op 20 maart. Het specifieke tijdstip staat immers symbool voor de grootte van de loonkloof. Aangezien de loonkloof volgens de laatste cijfers gemiddeld 22% bedraagt (percentage bruto maandloon, in de privésector, deeltijds werk inbegrepen), moesten vrouwen in 2012 80 bijkomende dagen – of tot 20 maart 2012 – werken om te ontvangen wat mannen al op 31 december 2011 verdiend hadden. Sinds vorig jaar is die loonkloof verkleind met 1 procentpunt: een positieve, maar tergend trage evolutie. Aan dit tempo zullen we nog 22 jaar moeten wachten vooraleer er in België loongelijkheid is tussen vrouwen en mannen.

Ook verontwaardigd over die cijfers? Lees meer in het Loonkloofrapport 2012 op de website van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen of ontdek Equal Pay Day op www.equalpayday.be.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.