Huisverbod bij partnergeweld wordt genegeerd

Het huisverbod, een maatregel tegen partnergeweld, wordt slechts sporadisch toegepast en vaak niet nageleefd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers. zij-kant wijst op het belang van deze maatregel om ernstig geweld te voorkomen en dringt aan op een strengere toepassing.

Het was Open Vld-deelstaatsenator Ann Brusseel die de cijfers opvroeg bij minister van Justitie Koen Geens. De gegevensbank van de procureurs-generaal leert dat het tijdelijk huisverbod in 2013 in 32 dossiers werd toegepast en in 2014 in 33 dossiers.

Dit tijdelijk huisverbod werd in 2012 in het leven geroepen. Parketten kunnen de maatregel bij crisissituaties opleggen aan een potentiële dader. Maar de gegevensbank toont dus aan dat de maatregel slechts sporadisch wordt opgelegd. Die bank blijkt bovendien onvolledig. Zo zou het verbod in Brussel in 2014 nooit zijn opgelegd, maar werden er wel vijf overtredingen vastgesteld. Dat wijst erop dat de correctionele rechtbanken niet op dezelfde manier te werk gaan.

Overtreding

Verontrustender nog is de vaststelling dat de maatregel, in de weinige gevallen dat deze wordt toegepast, niet goed wordt nageleefd: in meer dan één op de drie gevallen overtreedt de gewelddadige partner het verbod, oftewel in 24 op de 65 gevallen.

Preventie

Een tijdelijk huisverbod is een spoedprocedure die kan worden opgestart wanneer een potentiële dader meerderjarig is en wanneer zijn aanwezigheid een ernstig en onmiddellijk gevaar vormt voor de andere huisgenoten.

Voor zij-kant is de tijdelijke uithuiszetting een zeer belangrijk middel in de preventieve aanpak van intrafamiliaal geweld. Wij dringen er dan ook op aan om werk te maken van een betere en snellere toepassing van het verbod, en van een controle op het naleven ervan. Het preventieve aspect – de geweldspiraal doorbreken – wordt immers volledig tenietgedaan bij een overtreding.

In augustus werd al eens aan de alarmbel getrokken. Toen beloofde minister van Justitie de wet te evalueren, zodat justitie in de toekomst vroeger kan ingrijpen in de geweldcyclus. Geens zei toen onder meer werk te maken van Family Justice Centers, waar slachtoffers aangifte kunnen doen op dezelfde plaats waar ze hulp krijgen, om de aangiftebereidheid te verhogen.

Liefde is (niet)

Dit najaar zet zij-kant, samen met VIVA-SVV en de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn volop in op de preventie van partnergeweld. Met de campagne ‘Liefde is (niet)’ toeren we door Vlaanderen en Brussel om jongvolwassenen te doen nadenken over relatiekwaliteit. Met een (digitale) relatietest en een interactieve stand vragen we mensen wat liefde (niet) is en ondersteunen we hen om hun relatie gezond te houden.

Meer info over de campagne vind je hier: horenzienenpraten.be

 

 

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.