Hoe vrouwvriendelijk is CD&V?

Dat de ‘V’ in CD&V niet voor ‘vrouw’ staat, is andermaal duidelijk geworden. Nadat voorzitter Wouter Beke koos voor een CD&V-mannenclub in de federale regering, maakte ook Vlaams Parlementslid Veli Yüksel gisteren een uitschuiver van formaat.

Uit een onderzoek van Universiteit Antwerpen en K.U. Leuven naar de man-vrouw verhouding in de Vlaamse tv-journaals, bleek recent dat vrouwen minder dan een kwart van de spreektijd krijgen in de nieuwsuitzendingen van zowel één als VTM. Vrouwen worden bovendien minder vaak als expert gehoord en komen vooral aan bod over ‘zachtere’ thema’s.

In de plenaire vergadering van 11 januari kaartte sp.a-parlementslid Yamila Idrissi het onderzoek aan bij minister van Media Ingrid Lieten. De minister betreurde de cijfers en streeft naar verbetering door de bewustmaking van de media en de invoering van streefcijfers voor de VRT in het bijzonder. CD&V-parlementslid Veli Yüksel vond de hele kwestie echter overroepen, zo blijkt uit het officiële (maar voorlopige) verslag van de plenaire vergadering. “Er zijn geen wetmatigheden. Journalisten selecteren gesprekspartners op basis van inhoud en wat ze te vertellen hebben.“, zo stelt de CD&V’er onomwonden. Dat hij alle vrouwen schoffeerde door zijn impliciete stelling dat vrouwen minder zinnigs te zeggen hebben dan mannen, ontging Yüksel duidelijk, ondanks het tumult in de zaal.

Hij geeft de minister meteen ook een suggestie om journalisten die “niet de reflex hebben om verder te zoeken naar een vrouw” uit de nood te helpen: “Voormalig minister van Gelijke Kansen Miet Smet gaf ooit een boek uit getiteld ‘Zeg niet te gauw, d’r is geen vrouw’. Ik stel voor dat u, samen met uw collega van Gelijke Kansen, tijd en geld vrijmaakt voor het actualiseren van die databank.” Gelukkig beschikt Vlaanderen vandaag op initiatief van minister van Gelijke Kansen Pascal Smet al over de Expertendatabank, een up-to-date inventaris van vrouwen, allochtonen en mensen met een beperking die expert zijn in een specifiek domein. Die databank is, zoals minister Lieten terecht opmerkte, een gedigitaliseerd vervolg op het initiatieven van voormalig minister Smet, als hulpmiddel voor o.a. de media. Iets wat ‘media-expert’ Veli Yüksel blijkbaar nog niet ter ore gekomen was.

Hoewel CD&V  zich positioneert als een partij met aandacht voor vrouwen en hun rechten, roept deze ondoordachte interventie alweer vragen op over de vrouwvriendelijkheid van deze gezinspartij. Misschien moeten de CD&V-vrouwen dringend wat meer spreektijd opeisen in eigen huis?

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.