Hoe evenwichtig is jouw gemeente?

infographic Verkiezingsdossier 2018_PNGVandaag is slechts één op de drie schepenen, één op de zes burgemeesters en één op de vier gedeputeerden in België een vrouw. Dat blijkt uit een analyse door zij-kant van de lokale vertegenwoordiging van vrouwen. Benieuwd hoe jouw gemeente het doet? Bekijk de v/m-analyse van de gemeenteraden en de schepencolleges per Belgische gemeente.

Het v/m-evenwicht dat de wet vereist, wordt allerminst weerspiegeld in de samenstelling van de politieke organen. Aan de hand van de overheidsgegevens in databank Pinakes maakte zij-kant een diepgaande analyse van de vertegenwoordiging van vrouwen op gemeente- en provincieniveau volgens de situatie in augustus 2017.

Daaruit blijkt dat slechts 37% van de gemeenteraadsleden (inclusief voorzitters) en 34% van de schepenen in de Belgische gemeenten een vrouw is. Op het hoogste gemeentelijke niveau zijn vrouwen nog afweziger. Slechts één op de zes burgemeesters (16%, inclusief waarnemende burgemeesters) is een vrouw.

Deze ondervertegenwoordiging van vrouwen in de uitvoerende functies is ook duidelijk op provincieniveau. Terwijl de provincieraden nog 41% vrouwen tellen, is slechts 29% van de gedeputeerden en amper één op de tien gouverneurs een vrouw.

Benieuwd hoe jouw gemeente het doet? Bekijk de v/m-analyse van de gemeenteraden en de schepencolleges per Belgische gemeente. De gegevens komen uit overheidsdatabank Pinakes (situatie in augustus 2017).

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.