Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen biedt een andere kijk op onze maatschappij

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) publiceerde deze week zijn activiteitenverslag voor 2011. Uiteraard volgt zij-kant deze federale overheidsinstelling die de gelijkheid tussen vrouwen en mannen moet beschermen en bevorderen op de voet. We waarderen de talrijke onderzoeken die het Instituut voert naar de discriminatie tussen vrouwen en mannen. Tegelijk stellen we vast dat er nog heel wat werk te doen blijft. Het aantal klachten en informatieaanvragen neemt namelijk toe.

47% meer klachten

Personen die denken het slachtoffer te zijn van discriminatie op basis van geslacht kunnen het gratis nummer 0800/12.800 bellen. Het Instituut registreerde hier in 2011 301 meldingen, waarvan 110 informatieaanvragen en 191 klachten. Het aantal klachten steeg sterk, met 47% ten opzichte van 2010, net zoals het aantal informatievragen, die met 21% toenamen. Het merendeel van de meldingen waren afkomstig van vrouwen. 183 meldingen kwamen van hen, terwijl 89 meldingen door mannen gedaan werden. Vrouwen worden dus vaker met discriminatie op grond van geslacht geconfronteerd dan mannen.

Net als elk jaar worden vrouwen het vaakst gediscrimineerd in het domein ‘werk’, tweeënhalf keer zoveel als mannen. In tegenstelling tot de voorgaande jaren, werden vrouwen even vaak als mannengeconfronteerd met discriminaties in het domein ‘aanbod van goederen en diensten’. De meldingen met betrekking tot reclame zijn meer dan verdrievoudigd in 2011. Meldingen aangaande seksisme zijn meer dan verdubbeld. Het verontrust ons bovendien dat het aantal klachten over pesterijen omwille van zwangerschap, moederschap, geslacht of transseksualiteit verzesvoudigde tegenover 2010.

Een lichtpuntje zijn de twee belangrijke rechtszaken die het Instituut in 2011 won. Het ging om de zaak Sadia Sheikh, een zaak over eerwraak waarin het Instituut burgerlijke partij was, en een dossier rond discriminatie op de werkvloer omwille van een zwangerschap.

Een essentiële bron van informatie voor de vrouwenbeweging

De talrijke onderzoeken en publicaties door het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zijn een belangrijke bron van informatie voor de Belgische vrouwenorganisaties zoals zij-kant. Het leverde ons bijvoorbeeld cijfers over de loonkloof tussen vrouwen en mannen in de lidstaten van de Europese Unie en een inzicht in de genderdimensie van ons asiel- en migratiebeleid. We steunen ook de aanbevelingen die het aan overheden formuleert om ongelijkheden weg te werken. Zo schreef het Instituut aanbevelingen over vaderschapsverlof en de loonkloof en adviezen over de verbetering van de participatie van vrouwen aan de besluitvorming. Thema’s die zij-kant na aan het hart liggen.

Het activiteitenverslag van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen biedt een diepgaand inzicht in de vrouw-manverhouding in onze samenleving en nodigt uit tot een fundamentele gedragswijziging. Voor een volledig overzicht van de publicaties, onderzoeken, campagnes en dossiers van het Instituut kan je terecht op zijn website of je kan het Jaarverslag 2011 meteen downloaden.

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.