Help slachtoffers: doorbreek de stilte!

sexual violenceIn alle berichtgeving over seksueel geweld zouden de media moeten verwijzen naar de website www.hulpnaverkrachting.be. Te veel slachtoffers durven immers niet te praten of weten simpelweg niet waar ze terechtkunnen. 

Seksueel geweld snijdt diep. Zo diep dat slachtoffers vaak verlamd worden. Ze zwijgen, soms dagenlang, zoals bleek uit de aangiftes die dag per dag binnendruppelden na de incidenten tijdens nieuwjaarsnacht in Keulen, soms jarenlang. En soms praten ze nooit.

“Doe aangifte, praat erover”, zo klonk ook de oproep van minister Jan Jambon als reactie op wat er in Keulen gebeurde. Dat is makkelijk gezegd, maar hoe overtuigen we de zwijgende meerderheid van slachtoffers om de stilte te doorbreken?

Hulp na seksueel geweld

Diverse organisaties, waaronder zij-kant, vragen de media dan ook om in alle berichtgeving over seksueel geweld kort te verwijzen naar www.hulpnaverkrachting.be. Twee jaar geleden lanceerden de Belgische Overheid, de politie en het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen deze website die slachtoffers helpt om die stap te zetten. Vrienden en familieleden vinden er eveneens advies over hoe ze het slachtoffer het best kunnen helpen. Ook de Vlaamse site 1712.be biedt info en advies voor slachtoffers/plegers van geweld. Je kan ook bellen naar 1712 met je vragen.

Bang

Praten over seksueel geweld, laat staan aangifte doen, schrikt veel slachtoffers af, want de dader is vaak een bekende. 90 procent van de slachtoffers van seksueel geweld doet geen aangifte. Ze zijn bang voor de gevolgen, want de verantwoordelijkheid voor seksueel geweld wordt nog al te vaak bij het slachtoffer gelegd. Bang voor hun veiligheid, want van alle aangiftes wordt de helft geseponeerd en van de andere helft leidt maar een fractie tot vervolging.

Aangifte en nazorg

Nochtans is seksueel geweld een misdrijf met verregaande gevolgen voor het slachtoffer. Bovendien is het risico op recidive bij de dader reëel. Aangifte doen is hoe dan ook de eerste stap om de dader te kunnen oppakken en bestraffen. Aangifte doen vormt ook een belangrijke stap in het verwerkingsproces van het slachtoffer, op voorwaarde dat de klacht op de juiste manier wordt behandeld en er ook aandacht is voor nazorg.

Duwtje in de rug

Bij elk bericht, bij elke reportage over seksueel geweld, zit tussen het publiek een groot aantal slachtoffers van seksueel geweld, vrouwen en mannen, die telkens opnieuw de film van hun eigen ervaringen op hun netvlies geprojecteerd zien. Die zich misschien telkens opnieuw afvragen of ze nu nog aangifte zouden durven of kunnen doen. Die net dat ene duwtje in de rug nodig hebben: een adres waar ze in alle rust de juiste informatie vinden, waar ze een erkenning vinden en de weg naar correcte hulp.

Hulpnaverkrachting.be

Geplaatst in Nieuws, slider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.