Hand in je slip? Zelf gezocht.

Tijdens oudejaarsnacht werden in het centrum van Keulen tientallen vrouwen lastiggevallen door grote groepen mannen. De burgemeester van Keulen stelt nu een gedragscode voor vrouwen voor, waarin ze hen onder andere aanraadt om minstens een armlengte afstand te houden van vreemde mannen. Een volledig misplaatste reactie, vindt zij-kant, die bovendien ruikt naar victim blaming.  De échte daders vervolgen en bestraffen is wat er moet gebeuren.

De allereerste nacht van het nieuwe jaar was voor vrouwen in Keulen een traumatische ervaring. Op het drukke stationsplein in Keulen vond een massa-aanranding plaats. Slachtoffers en getuigen vertellen over groepen mannen tussen 15 en 35 jaar oud van vermoedelijk Noord-Afrikaanse en Arabische origine, die met vuurwerk naar voorbijgangers gooiden.

Tussen middernacht en 04.00 uur, nadat de politie de menigte uit elkaar had gedreven, werden de vrouwen omsingeld door groepen van 20 tot 40 mannen, die gsm’s, handtassen en portefeuilles stalen. De vrouwen werden eveneens uitgescholden, betast en vernederd. Mensen die tussenbeide kwamen, werden bedreigd.

Massaal veel aangiften

De politie spreekt over meer dan honderd meldingen en twee verkrachtingen, maar vermoedt dat het werkelijke aantal slachtoffers nog veel hoger ligt. De mannen waren mogelijk met meer dan duizend, verspreid over verschillende groepen. Het incident ligt gevoelig, door de origine van de daders. De reikwijdte van het gebeuren geraakte ook pas nu bekend.

Zelf gezocht

De burgemeester van Keulen, Henriette Reker, bedoelde het wellicht goed toen ze met de politie een aantal afspraken maakte om massa-aanrandingen in de toekomst te vermijden. Alleen vergiste ze zich van dader. Ze stelde een gedragscode voor vrouwen voor, waarin hen onder andere wordt aangeraden op een armlengte afstand te blijven van vreemden en bij hun eigen gezelschap te blijven.

En zo gooit ze de bal gevaarlijk mis. Ze legt de verantwoordelijkheid voor het vermijden van dergelijke incidenten bij vrouwen. Met andere woorden, als er volgende keer iemand plots zijn hand in je slip wurmt, heb je het zelf gezocht. Zo bezorgt ze de slachtoffers een schuldgevoel, en wordt alles doodgezwegen.

Zoals de Nederlandse politicus Lodewijk Asscher (PvdA) op Twitter schreef: “Iedere vrouw heeft het recht op vrijheid en veiligheid in onze samenleving en nadat zoiets ergs gebeurd is past het niet ook maar de suggestie te wekken dat de slachtoffers er zelf iets aan hadden kunnen doen. Het korte rokjes argument is gelukkig allang niet meer acceptabel om seksueel geweld te bagatelliseren.”

Rechtsstaat

De enige gepaste reactie hier is de daders vervolgen en bestraffen. Bondskanselier Angela Merkel reageerde dan ook sterk door te zeggen dat “deze walgelijke daden en seksuele aanvallen een streng antwoord van de rechtsstaat verwachten” en te vragen dat de schuldigen zo snel mogelijk worden berecht, zonder onderscheid te maken naar hun herkomst of achtergrond. Ondertussen werden slechts drie mannen geïdentificeerd en opgepakt.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.