Hallo politici: breid het vaderschapsverlof uit!

Via ‘hallo politici’, een nieuw platform voor burgerparticipatie, vraagt zij-kant om het vaderschapsverlof uit te breiden en zo werk te maken van gendergelijkheid, op de arbeidsmarkt én thuis. Steun onze vraag, en zet zo extra druk op de beleidsmakers!

Bijna een jaar na de verkiezingen van 25 mei lanceren drie organisaties ‘hallo politici’, een website die de dialoog tussen Vlamingen en hun politici wil versterken. Iedereen kan er op een eenvoudige manier vragen stellen aan Nederlandstalige parlementsleden en ministers op Vlaams, Brussels, federaal en Europees niveau. Alle vragen en antwoorden zijn publiek en deelbaar op sociale media. Je kan ook een vraag van iemand anders steunen. Als een vraag veel bijval krijgt, worden de politici immers extra aangespoord om te antwoorden.

Moeders zijn ‘out’

zij-kant doet mee en stelt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) voor hun verantwoordelijkheid, door hen te vragen om het vaderschapsverlof aan te passen naar Scandinavisch model. Nu benadeelt het krijgen van kinderen vrouwen op de arbeidsmarkt, omdat ze een hele tijd ‘out’ zijn en zo promotiekansen mislopen.

Win-win

Moeders hebben momenteel recht op vijftien weken moederschapsverlof, waarvan één week voor de bevalling en negen weken na de bevalling verplicht zijn op te nemen. Vaders daarentegen hebben slechts recht op tien dagen vaderschapsverlof, zelfs als ze een meerling hebben gekregen. Door dit vaderschapsverlof uit te breiden en te koppelen aan een (gedeeltelijke) verplichte opname, krijgen vrouwen en mannen dezelfde kansen op de arbeidsmarkt én kunnen ze ook de zorgtaken thuis evenwichtiger verdelen. Bovendien krijgen ook vaders zo de kans om meer tijd door te brengen met hun baby. Een win-winsituatie, dus.

Hallo politici?

‘Hallo politici’ is een initiatief van De Wakkere Burger vzw (zet zich in voor burgerparticipatie en (lokale) democratie in Vlaanderen), Tree Company (ontwikkelt online applicaties voor maatschappelijke projecten) en Ryckevelde vzw (een beweging voor Europees burgerschap). De website bouwt voort op een aantal initiatieven uit het verleden zoals ‘Ze werken voor jou’ en ‘De rapporteurs’. In Duitsland bestaat een gelijkaardig initiatief ‘Parliament Watch’ nu al tien jaar, met succes. ‘Hallo politici’ blijft minstens lopen tot aan de volgende verkiezingen van 2019.

Vind je ook dat het vaderschapsverlof moet worden uitgebreid? Steun onze vraag op hallopolitici.be

 

 

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.