Genderevenwicht in raden van bestuur

genderevenwicht_radenvanbestuurSamen met zij-kant is Bruno Tuybens voorstander van genderevenwicht en een zo divers als mogelijk samengestelde raad van bestuur, omdat hierdoor volwaardig overwogen en gedragen beslissingen meer kansen krijgen.

Naast de  gender-balance is er qua diversiteit ook het voorstel om met echt onafhankelijke bestuurders te werken, waarvoor Tuybens in overheidsbedrijven ook voor een minimale opname pleit.


Blijkbaar bestaat er binnen de regeringspartij Open VLD een debat over het al dan niet toekennen van quota voor vrouwen in de raden van bestuur van overheidsgerelateerde bedrijven. Volgens de ene bestaat hiervoor binnen de VLD een 100% draagvlak, volgens de andere is het opleggen van quota een gruwel. Dinsdag laatstleden kwam senator de Béthune mediagewijs ook al melden dat zij een voorstel neerlegde om quota op te stellen voor vrouwen in beursgenoteerde bedrijven.

"Zeer vreemd", zegt sp.a volksvertegenwoordiger Bruno Tuybens. Want wat wil het toeval? In de kamercommissie Handelrecht van uitgerekend vorige dinsdag werden enkele van zijn deugdelijk bestuur-wetsvoorstellen van juli 2008 besproken, waaronder uitgerekend het voorstel om quota voor vrouwen in te stellen in de overheidsbedrijven. In geen tijd wist Minister Vanackere, bevoegd voor overheidsbedrijven, te melden dat er toch maar beter geen wetswijziging zou doorgevoerd worden, want de huidige gender-balance situatie is niet zo slecht (overigens voornamelijk dank zij de paarse regering) en daarom is er geen quota regeling in de wet nodig. Uiteraard een te betreuren standpunt. Ook de Vlaamse liberalen, lid van de kamercommissie, lieten niets onbenut om hun afkeer van quota te benadrukken.

Na de mediaheisa rond dit onderwerp kunnen zij-kant en Bruno Tuybens alleen maar oproepen dat het gekakel stilaan stopt, en dat de regering binnen enkele weken de wetsvoorstellen ondersteunt die nu qua bespreking in de kamercommissie worden afgerond. "Het is hoog tijd dat de kakefonie aan goede bedoelingen eens een muzikaal aanvaardbaar niveau krijgt".

Contact:
– Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant, vera.claes@zij-kant.be, 02 552 02 63, 0477 65 54 63

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.