Geen Stem Vrouw winst

zij-kant voerde een Stem Vrouw campagne voor de federale verkiezingen. Maar naast het grote verlies voor de sp.a-spirit lijsten, is er ook een merkwaardige algemene achteruitgang van het aantal rechtstreeks verkozen vrouwen in de senaat.

def-label-hokjesdenkenVrouwen behalen nog maar 30% van de senaatszetels, tegenover 37,5% in 2003. In de Kamer is er een lichte vooruitgang van het aantal verkozen vrouwen, van 34,7% in 2003 naar 36,7% nu.
Hoewel de pariteit op de kieslijsten weliswaar een feit was, hebben vrouwen de achterstand in de federale kamers niet kunnen goedmaken. Het parlement heeft de vorige legislatuur afgesloten met 31% vrouwelijke senatoren en 35% vrouwelijke volksvertegenwoordigers. De kiezer was duidelijk onvoldoende overtuigd om haar/zijn stem uit te brengen op vrouwelijke kandidaten. Daarnaast waren er ook lijsten waar vrouwen beduidend minder goede plaatsen toegewezen kregen.

Ook de Vrouwenraad reageerde met gemengde gevoelens op de verkiezingsresultaten en stelde vast dat de kandidates niet het verhoopte resultaat behaalden. Meer informatie omtrent de resultaten van de vrouwelijke kandidaten vind je hier.

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) was op haar beurt zeer aandachtig voor de evolutie van de vrouwelijke aanwezigheid in Kamer en Senaat na de eedaflegging van de leden van de twee vergaderingen en de aanstelling van de gemeenschapssenatoren en de gecoöpteerde senatoren. In de Kamer zetelen er na de eedaflegging drie vrouwen minder dan er verkozen waren, waardoor de vrouwelijke aanwezigheid in deze vergadering op hetzelfde niveau blijft als in 2003. In tegenstelling tot de Kamer, is het aantal en het percentage vrouwen in de Senaat versterkt na de eedaflegging. Er zetelen 16 op de 40 vrouwen in de Senaat, waar er maar 12 op 40 effectief verkozen waren. Dit zorgt voor een toename van 10 procent vrouwelijke aanwezigheid in de Senaat, van 30% naar 40%. De aanstelling van de gemeenschapssenatoren en de eedaflegging van de gecoöpteerde senatoren brachten respectievelijk ook nog eens 7 en 4 vrouwelijke opvolgers in de Senaat.

Hoewel de aanwezigheid van vrouwen na de verkiezingen groter was in de Kamer dan in de Senaat, is het dus uiteindelijk in de Senaat dat de vrouwen het best vertegenwoordigd zijn na de effectieve samenstelling van de twee federale assemblees. Nu nog afwachten hoe de zaken evolueren als gevolg van de samenstelling van de volgende federale regering. Wordt vervolgd!

zij-kant
blijft pleiten voor het toepassen van het ritssysteem voor de hele kieslijst en voor een door de overheid gesteunde 'Stem Vrouw-campagne' bij verkiezingen op alle bestuursniveaus. De partijen die nu aan zet zijn roepen we op om rekening te houden met een evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen bij de samenstelling van de regering.

Zie ook de website www.stemvrouw.be


Op stemvrouw.be vind je:
– het campagnebeeld: een eenvoudig maar opvallend concept, te downloaden en naar eigen keuze te gebruiken op een eigen site of drukwerk
–  
voor wie dit nog nodig zou hebben: alle argumenten op een rij om voor vrouwen te stemmen
– 
de wettelijke regelingen over de quota
– 
een historisch overzicht van de Stem Vrouw campagnes
– een materiaalshop waar je het campagnemateriaal – affiches, stickers en autobanners – kan bestellen.


Al het materiaal is gratis te verkrijgen. Het kan besteld worden via stemvrouw.be, telefonisch op 02/552.02.63 of via een e-mail naar fabienne.bruyneel@zij-kant.be
 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.