Geen Septemberverklaring? Toch wel: Let’s make it fifty-fifty.

Vrouwenorganisaties en Vrouwenraad voert actie voor een Vlaamse regering in genderbalans

Vandaag wordt er geen Septemberverklaring afgelegd in het Vlaams Parlement. De onderhandelingen lopen wel op hun laatste benen en dus zal ook de verdeling van de ministerposten er spoedig aankomen. De Vrouwenraad en haar partnerorganisaties hebben daarom een alternatieve Septemberverklaring klaar, waarmee ze vanochtend actie voeren aan de hoofdkwartieren van CD&V, Open Vld en N-VA. Met de slogan ‘Let’s make it fifty-fifty’ wordt er bij de betrokken partijen op aangedrongen dat er evenveel vrouwen als mannen in de nieuwe Vlaamse regering zullen zitten.

Afgelopen juni werd er in een open brief aan de regeringsonderhandelaars reeds gevraagd om te zorgen voor paritaire (M/V) regeringen. De Vrouwenraad en de vrouwenbewegingen Vrouw & Maatschappij – CD&V politica, zij-kant, Open Vld Vrouwen, GenderNet (Groen), Marianne (PVDA), en Vrouw & Vrijheid zetten hun handtekening onder de open brief. “De vervrouwelijking van onze parlementen kwam er ook niet vanzelf, maar was het resultaat van politieke wil, visie en ambitie. Ook nu is het een kwestie van politieke wil. De wil om een regering te vormen die vrouwen en mannen gelijk vertegenwoordigt. De wil ook om op een goede manier aan politiek te doen. Want evenwicht in de politiek draagt bij tot een betere en meer evenwichtige besluitvorming,” luidde het toen.

Dit is niet de eerste keer dat er een ‘Let’s make it fifty-fifty’-actie gevoerd wordt. Bij de regeringsonderhandelingen in 2014 ondertekenden zowel de voorzitters van Groen, sp.a, Ecolo, CD&V en Open VLD de oproep om bij de vorming van de regeringen en kabinetten voor een genderbalans te gaan. Helaas werd de daad toen niet bij het woord gevoegd. Straffer nog, ten opzichte van 2010 gingen we er in de vorige legislatuur op achteruit. De vorige Vlaamse regering telde na het vertrek van Joke Schauvliege slechts 30% vrouwen (drie vrouwen en zes mannen) en de laatste federale regering (Michel II) amper 23% vrouwen (drie vrouwen en tien mannen). Het kernkabinet was zelfs uitsluitend een mannenclub. Dit zijn beelden die lijken te dateren uit een ander tijdperk!

Nu de ministerposten verdeeld worden is het tijd om het geheugen op te frissen. We verwachten dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een Vlaamse regering in balans. Want #hetis2019

Geplaatst in Nieuws, slider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.