Nauwelijks één procent meer vrouwen verkozen: teleurstellend.

Ondanks de quotaregeling blijft het aantal vrouwelijke verkozen gemeenteraadsleden ondermaats, vindt zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging. Uit eigen berekeningen blijkt dat het aantal vrouwelijke gemeenteraadsleden met amper 1 % toeneemt, van 35% naar 36%.

Acht gemeenten hebben minder dan 20 % verkozen vrouwen: Bever, Heuvelland, Hoeilaart, Steenokkerzeel, Nieuwerkerken, Voeren, Zele en Pepingen. In deze laatste gemeente zijn 87% van de raadsleden mannen. 225 gemeenten hebben tussen de 20 en 40% verkozen vrouwen, slechts 69 gemeenten hebben tussen de 40 en 60% verkozen vrouwen.

In slechts 14 gemeenten zijn er meer verkozen vrouwen dan mannen: Kapellen (58%), Ingelmunster (57%),Overpelt (56%), Leuven (55%), Bierbeek (52%), Herselt (52%), Boortmeerbeek (52%), Haaltert (52%), Wachtebeke (52%), Ardooie (52%), Opwijk (51%), Mortsel (51%) en Geel (51%)

De percentages verkozen vrouwelijke gemeenteraadsleden schommelen per provincie tussen 34 % en 37%. In de provincie Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen bedraagt het percentage vrouwen 37%, in Oost-Vlaanderen 35% en in Limburg 34%.

Het aantal verkozen vrouwen blijft daarmee ver ondermaats, ondanks de quotawetten die de helft vrouwen op de lijsten garandeerden en op de eerste en tweede plaats beide geslachten vertegenwoordigd waren. Helaas werden ook 80% van de lijsten aangevoerd door mannelijke lijsttrekkers.

zij-kant pleit voor extra inspanningen voor meer vrouwen in de schepencolleges dan de huidige 31% en hoopt op meer dan 10% vrouwelijke burgemeesters, maar ook hier lijkt de tendens dat de grote vrouwelijke doorbraak niet voor vandaag zal zijn.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.