Films voor maar vooral door vrouwen: kom naar de tiende editie van Dames Draaien!

dames draaienVanaf 25 januari kan je vier dagen lang genieten van woman power op en vooral achter het scherm tijdens het festival Dames Draaien – Elles Tournent!

In België zijn 50 % van de studenten in de filmschool vrouwen. Maar in de beroepswereld valt dat cijfer tot 20% terug. Hoe komt het toch dat vrouwelijke regisseurs zo weinig plaats en aandacht krijgen? Talent is er in elk geval in overvloed. Dat bewijst de ondertussen al tiende editie van het Brusselse festival Dames Draaien – Elles Tournent, dat dit jaar plaatsvindt in Cinema Vendôme en cultuurhuis BOZAR.

Vier dagen lang verwelkomt het festival filmmaaksters uit alle continenten en hun rijkgeschakeerde films. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in het verlangen naar vrijheid van Indische heldinnen, een cinematografische romance volgen in de kraakpanden van Shanghai, meedromen met jonge meisjes in Iran, de solidariteit tussen vrouwen voelen in de buitenwijken van Mexico, of de Belgische filmcreaties van vandaag bewonderen. Op het programma staan fictie- en animatiefilms, kortfilms, documentaires en workshops.

Voor haar 10e editie onderneemt Dames Draaien ook een zoektocht naar de situatie van vrouwen in de wereld van de cultuur. Vrouwen waren altijd al aanwezig, van bij het begin van de film, in Hollywood, Cannes of elders, als filmmaaksters, componisten van filmmuziek, actrices, rapsters, scenaristen…

Verder viert Dames Draaien dit jaar de oprichting van de vereniging Elles font des films, een collectief van 180 Franstalige Belgische filmmaaksters, met hun wens “dat de strijd aanvangt en dat de jongeren de weg openen”. Het festival verwelkomt hen voor een stimulerend forum.

Kom kijken naar een van de pareltjes op het festival, en help zo het werk van deze inspirerende en vaak moedige filmmaaksters in de kijker te zetten!

Praktisch

Wanneer? 25 januari – 28 januari

Waar? Cinema Vendôme (Waversesteenweg 18, 1050 Elsene) en BOZAR (Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel)

Het volledige programma vind je hier.

Geplaatst in Nieuws en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.