Een vrouwelijke fietstocht door Antwerpen en Deurne-Noord

The bicycle did more to emancipate women than anything else in the world”, zei suffragette Susan B. Anthony.

Fietsen staat voor vrijheid. Toch trappen ook in Antwerpen mannen nog steeds meer kilometers weg dan vrouwen. zij-kant wil meer vrouwen op hun stalen ros, en een stad op maat van de fietsende sinjoras.

Met ‘Fietsen geeft A vleugels’ fietsen we door straten genoemd naar opmerkelijke dames en voorbij vrouwelijke street art. Zo tonen we dat vrouwen steeds meer hun plaats opeisen in het straatbeeld.

Het parcours voert ons langs herinneringen aan een roemrijk verleden naar de nieuwe wind die door de kanaalzone waait: we starten voor het majestueuze Centraal Station aan het Koningin Astridplein, duiken in de Jeanne Brabantstunnel en fietsen vervolgens via Park Spoor Noord naar het Albertkanaal. Daar ontdekken we de maatschappelijk geëngageerde street art die de industriële buurt opfleurt en houden we halt bij een hommage aan Julie Van Espen. We komen aan in het groen, voor een nieuwe muurschildering in het Bischoppenhofpark.

Deze muurschildering werd door artieste Napam gemaakt voor zij-kant. Ze beschilderde een grauwe electriciteitscabine en de muur van kleuterschool De Groene Egel. Met de fiets verover je de wereld, vertelt haar tekening aan de kinderen van de buurt.

De fresco wordt bij onze aankomst feestelijk ingehuldigd. Wij zorgen voor verfrissingen, Jours Joyeux voor de live muziek.

Het event is gratis en iedereen is welkom!

Fiets je mee?

Route

Praktisch

ZONDAG 12 SEPTEMBER 2021

 • Afspraak aan het Antwerpse Centraal Station op het Koningin Astridplein tussen 14u en 15u. Voor ieders comfort en veiligheid beperken we het aantal fietsers tot 40 per groep. We voorzien daarbij verschillende vertrekmomenten, en laten je op voorhand het exacte vertrekuur weten.
 • Aankomst in het Bisschoppenhofpark  (Deurne) tussen 16u en 17u.
 • De tocht is 8 km lang.
 • Inschrijven via julie.vangarsse@zij-kant.be of 0496/83.08.30 
 • Fiets veilig. Wij voorzien hesjes.

Bekijk de digitale flyer hier.

In samenwerking met Gelijke Kansen Vlaanderen, Stad Antwerpen, District Deurne, de Antwerpse Fietsschool, Curieus en Safe Space vzw.

1 reactie op “Fietsen geeft A vleugels 🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️
 • Ik vind Fietsen geeft A vleugels een prachtig initiatief! En wat een mooie illustratie! Ben echt fan.

  Ik kan helaas niet komen, ik fiets de komende weken van Antwerpen naar Parijs, alleen, als vrouw, om in het thema te blijven, haha.

  Ik lees dat jullie fluovestjes voorzien op jullie event. Zijn die ook te koop? Is het met de slogan erop gedrukt van Fietsen geeft A vleugels? Of een wimpel of t-shirt?
  Zou echt dolgraag iets meennemen met die boodschap.

  Ik zie wel een tab ‘Shop’ staan op jullie website, maar die link werkt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.