Family Justice Centers in Limburg

hands-talking-1311843-640x480Tijdens haar jaarlijkse antigeweldcampagnes pleit zij-kant al jaren voor de oprichting van Family Justice Centers, waarbij intrafamiliaal geweld wordt aangepakt via een ketenmodel. In Antwerpen bestaat reeds het succesvolle CO3-project, waar sinds kort alle partners samenzitten in één gebouw, en ook in Leuven wordt al vele jaren samengewerkt rond deze problematiek. Om te verhinderen dat slachtoffers van het kastje naar de muur worden gestuurd, komen er nu twee huizen in Genk en Hasselt waar ze voor alle meldingen, hulp en zelfs een arts terechtkunnen.

Het Belang van Limburg berichtte vandaag over de hoge aangiftecijfers van huiselijk geweld bij de Limburgse politie: elke dag worden zo’n tien gevallen geregistreerd. “Het topje van de ijsberg, de echte cijfers liggen nog hoger. Een slachtoffer doet gemiddeld pas aangifte na dertig feiten”, zegt Dries Wyckmans, provinciaal coördinator geweld.

Huizen

In Genk en Hasselt komen nu twee huizen waar slachtoffers voor alle hulp terechtkunnen: op één plek vinden ze politie, justitie, een arts, advies voor de kinderen, een advocaat, welzijnswerk… zij-kant pleit al jaren voor deze Family Justice Centers in haar antigeweldcampagnes en juicht deze initiatieven dan ook toe.

Drempel

Er wordt nog een locatie gezocht, bereikbaarheid en zichtbaarheid zijn daarbij belangrijke criteria. Het Belang van Limburg laat een slachtoffer aan het woord: “Het gaat een groot verschil maken voor vrouwen en kinderen, ze zullen makkelijker de stap durven zetten. Want die drempel is vaak het probleem, ik heb er zelf ook heel lang over gedaan om weg te gaan”, aldus Karen.

2018

In 2017 gaan de huizen open, maar enkel voor de diensten zelf. Pas als de info-doorstroming op punt staat en ook het loket volledig operationeel is, kunnen ook de slachtoffers in de huizen terecht. Daarvoor wordt gemikt op 2018.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.