Fakkeltocht voor het recht op abortus

De European Women’s Lobby, de Europese Humanistische Federatie, het platform ‘Abortion Rights’ en de International Planned Parenthood Federation – European Network (IPPFEN) roepen iedereen op deel te nemen aan hun manifestatie bij de Spaanse ambassade in Brussel voor het recht op abortus in Europa.

Aanleiding voor de manifestatie is een wetsontwerp dat de Spaanse ministerraad op 30 december 2013 goedkeurde. Het wijzigt de bestaande seksuele en reproductieve gezondheidsrechten en werpt, indien definitief goedgekeurd, de vrouwenrechten in Spanje 30 jaar terug in de tijd. De regering legt zo haar fundamentele rol om gendergelijkheid en mensenrechten te garanderen, naast zich neer. Gelukkig mobiliseren de Spaanse vrouwenorganisaties hiertegen.  Op 1 februari verzamelen ze in Madrid om er een gezamenlijk manifest aan de regering te overhandigen.

Ook in december werd het rapport van Edite Estrela over seksuele en reproductieve gezondheid door de rechtse partijen in het Europese Parlement verworpen. Het rapport vroeg dat alle vrouwen in Europa toegang zouden krijgen tot preventieve gezondheidszorg, tot medische begeleiding en behandeling, tot seksuele opvoeding, contraceptie en abortus. Blijkbaar was dit een stap te ver voor de rechterzijde.

De initiatiefnemers van de manifestatie willen met hun actie de Spaanse vrouwenorganisaties een hart onder de riem steken en benadrukken dat abortus een mensenrecht is dat gewaarborgd moet worden. Vrouwen en het brede publiek hebben echt geen zin in een ethische terugkeer in de tijd.

Concreet zullen de aanwezige organisaties om 17u een resolutie aan de Spaanse ambassadeur overhandigen en toespraken houden. Vanaf 18u vertrekken de deelnemers in een fakkeltocht naar het Europese Parlement om ook daar meer aandacht voor het recht op seksuele en reproductieve gezondheidsrechten te eisen. De EWL stuurt tegelijkertijd een oproep naar de Spaanse Eerste Minister en Minister van Justitie om het wetsontwerp terug te trekken en naar de eisen van vrouwenorganisaties en het brede Spaanse publiek te luisteren.

 

Praktisch:

  • Wanneer? woensdag 29 januari 2014, vanaf 17u
  • Waar? voor de Spaanse ambassade (Wetenschapsstraat 19), Brussel

Meer info op het Facebookevenement voor de fakkeltocht

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.